Zupa batatowa - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa batatowa wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Smaczna, zdrowa, niebanalna. Z podanych proporcji otrzymujemy zbilansowane odżywczo danie mające 250 kcal
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać i pokroić w kostkę marchewkę i batata. W garnku o grubym dnie zeszklić posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone: batat i marchew.
- Zamieszać, podsmażać przez kilka minut. Pod koniec dodać imbir, curry, cynamon, kumin i paprykę, smażyć jeszcze przez minutę, po czym zalać bulionem.
- Gotować ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę na krem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypać pestkami dyni (można je podprażyć na suchej patelni).