Zupa batatowa - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa batatowa - przepis
Autor: Shutterstock Zupa batatowa pachnie bukietem egzotycznych, korzennych przypraw.
łatwy
30 min
4

Zupa batatowa wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Smaczna, zdrowa, niebanalna. Z podanych proporcji otrzymujemy zbilansowane odżywczo danie mające 250 kcal

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać i pokroić w kostkę marchewkę i batata. W garnku o grubym dnie zeszklić posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone: batat i marchew.
  • Zamieszać, podsmażać przez kilka minut. Pod koniec dodać imbir, curry, cynamon, kumin i paprykę, smażyć jeszcze przez minutę, po czym zalać bulionem.
  • Gotować ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę na krem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypać pestkami dyni (można je podprażyć na suchej patelni).