Ziołowe placki ziemniaczane: przepis na kolację

Ziołowe placki ziemniaczane: przepis na kolację
Autor: Shutterstock.com Świeżo usmażone placki ziemniaczane podane ze szczypiorkiem i sosem jogurtowym
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Placki ziemniaczane to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych dań do zrobienia na szybko. Powiedzmy, że szybko, bo trochę czasu zajmuje tarcie ziemniaków i smażenie. Jednak moim zdaniem warto. Po prostu tego smaku nic nie jest w stanie zastąpić. Pychota! 

SKŁADNIKI

  • 4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 pęczek zielonej cebuli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce. Starte kartofle przełóż na sitko o odstaw, aby odciekły. 
  • Odciśnij masę ziemniaczaną. Dodaj rozmącone jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj na jednorodną masę.
  • Do masy dodaj posiekaną zieloną cebulkę, natkę pietruszki i koper. Wymieszaj.
  • Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Na jeden placuszek nabieraj po 2 łyżki masy. Smaż do zrumienienia z obu stron.
  • Podawaj z czosnkowym sosem jogurtowym. 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej