Ziołowe placki ziemniaczane: przepis na kolację
      2021-09-08
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta wegetariańska
Placki ziemniaczane to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych dań do zrobienia na szybko. Powiedzmy, że szybko, bo trochę czasu zajmuje tarcie ziemniaków i smażenie. Jednak moim zdaniem warto. Po prostu tego smaku nic nie jest w stanie zastąpić. Pychota!
SKŁADNIKI
- 4 ziemniaki
 - 2 jajka
 - 1 szklanka mąki
 - 1 pęczek zielonej cebuli
 - 1/2 pęczka natki pietruszki
 - 1/2 pęczka koperku
 - sól i pieprz do smaku
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce. Starte kartofle przełóż na sitko o odstaw, aby odciekły.
 - Odciśnij masę ziemniaczaną. Dodaj rozmącone jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj na jednorodną masę.
 - Do masy dodaj posiekaną zieloną cebulkę, natkę pietruszki i koper. Wymieszaj.
 - Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Na jeden placuszek nabieraj po 2 łyżki masy. Smaż do zrumienienia z obu stron.
 - Podawaj z czosnkowym sosem jogurtowym.
 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw