Ziołowe placki ziemniaczane: przepis na kolację
2021-09-08
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Placki ziemniaczane to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych dań do zrobienia na szybko. Powiedzmy, że szybko, bo trochę czasu zajmuje tarcie ziemniaków i smażenie. Jednak moim zdaniem warto. Po prostu tego smaku nic nie jest w stanie zastąpić. Pychota!
SKŁADNIKI
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 pęczek zielonej cebuli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce. Starte kartofle przełóż na sitko o odstaw, aby odciekły.
- Odciśnij masę ziemniaczaną. Dodaj rozmącone jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj na jednorodną masę.
- Do masy dodaj posiekaną zieloną cebulkę, natkę pietruszki i koper. Wymieszaj.
- Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Na jeden placuszek nabieraj po 2 łyżki masy. Smaż do zrumienienia z obu stron.
- Podawaj z czosnkowym sosem jogurtowym.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw