Chrupiące ziemniaki z piekarnika: jak upiec chrupiące ziemniaczki

2021-03-29
Chrupiące ziemniaki z piekarnika: jak upiec chrupiące ziemniaczki
Autor: Shutterstock Ziemniaki z piekarnika to świetny sposób na pyszne i łatwe do zrobienia danie.
łatwy
45 min
4

Zapiekanie ziemniaków to jeden z lepszych sposobów ich przetwarzania. Chrupiące pieczone ziemniaki to znakomity dodatek do mięsa lub samodzielne danie. Do pieczenia najlepiej wybrać ziemniaki sypkie (w odróżnieniu od sałatkowych, lekko kleistych). Po upieczeniu wewnątrz są jak puch, a na wierzchu tworzy się chrupiąca skórka. Chrupiące ziemniaki pieczone z kminkiem będą doskonałym daniem na domową kolację. Sprawdź, jak upiec chrupiące ziemniaki w piekarniku.

Polecamy też inne przepisy na ziemniaki z piekarnika:

Dwukrotnie pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami: chrupiące, maślane i pyszne

Chrupiące ziemniaki gniecione z piekarnika: tak pysznych jeszcze nie jedliście!

Ziemniaki z piekarnika zapieczone z serem i pomidorami

Ziemniaki pieczone w folii z kremem serowym

SKŁADNIKI

  • 14 ziemniaków
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki nasion kminku
  • masło do posmarowania blachy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 220ºC. Blachę posmarować masłem.
  • Ziemniaki umyć, przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na blasze przecięciem do góry.
  • Posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i kminkiem. Zapiekać ok. 40 minut.