Ziemniaki z piekarnika zapieczone z serem i pomidorami: sprawdzony przepis

2021-03-29
Ziemniaki z piekarnika z serem i pomidorami
Autor: Shutterstock Aromatyczna zapiekanka ziemniaczana z serem i pomidorami to świetne danie samodzielne lub dodatek do mięsa. 
łatwy
50 min
4

Ziemniaki na dobre zagrzały miejsce w kuchni polskiej. Wciąż jednak stanowią inspirację do kulinarnych popisów. Ziemniaki z piekarnika zapieczone z serem to danie sycące i dość łatwe w przygotowaniu. Sprawdź, jak je zrobić.

ZOBACZ TEŻ:

Ziemniaki pieczone w folii z kremem serowym

Ziemniaki z piekarnika z kminkiem: pyszne i łatwe do zrobienia

SKŁADNIKI

  • 10 dużych ziemniaków
  • 8 pomidorów
  • 1/2 kg sera mozzarella
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • masło do posmarowania blachy
  • świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, przekroić wzdłuż na połówki. Ułożyć przecięciem do góry na blasze posmarowanej masłem. Posolić i popieprzyć.
  • Pomidory pokroić w plastry, położyć na ziemniakach. Mozzarellę odsączyć z zalewy, porwać na kawałki, ułożyć na pomidorach. posypać ziołami. Skropić oliwą.
  • Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC. Jeśli ziemniaki zbyt szybko zaczną brązowieć, nakryj je folią.
  • Przed podaniem na każdym ziemniaku połóż listek bazylii.