Ziemniaki pieczone z masłem czosnkowym - pyszności, że palce lizać
2022-07-25
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym to danie niesłychanie proste, ale też niesamowicie pyszne! Bo co może się równać z lekko słodkawym smakiem młodych kartofli, podkreślonym maślanym posmakiem i podkręconym nutą czosnku?
SKŁADNIKI
- 8 średnich ziemniaków
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na spore kawałki mniej więcej równej wielkości (by w jednakowym czasie się gotowały i piekły).
- Gotować ok 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzić.
- Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną oliwą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, na ok. 30 minut.
- Gdy będą się piekły, czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać z masłem.
- 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaków wysmarować je masłem z czosnkiem i posypać igiełkami rozmarynu. Dopiec i podawać gorące.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?