Ziemniaki pieczone z masłem czosnkowym - pyszności, że palce lizać

Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym
Autor: Shutterstock Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym to idealny dodatek do letniego obiadu - albo danie główne tego obiadu
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ziemniaki zapiekane z masłem czosnkowym to danie niesłychanie proste, ale też niesamowicie pyszne! Bo co może się równać z lekko słodkawym smakiem młodych kartofli, podkreślonym maślanym posmakiem i podkręconym nutą czosnku?

SKŁADNIKI

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć i obrać.  Pokroić na spore kawałki mniej więcej równej wielkości (by w jednakowym czasie się gotowały i piekły).
  • Gotować ok 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzić.
  • Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną oliwą.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, na ok. 30 minut.
  • Gdy będą się piekły, czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać z masłem.
  • 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaków wysmarować je masłem z czosnkiem i posypać igiełkami rozmarynu. Dopiec i podawać gorące.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej