Ziemniaczane trójkąty z patelni - doskonała przekąska za grosze

2022-06-07 8:41

Ziemniaczane trójkąty smażone na patelni to łatwa do przygotowania, prosta ale pyszna przekąska (lub samodzielne danie). Idealne są do niej tzw. stare ziemniaki, które mają wysoką zawartość skrobi.

Ziemniaczane trójkąty z patelni - doskonała przekąska za grosze

i

Autor: Shutterstock Te smakowite trójkąty to smażone proste ciasto ziemniaczane
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg gotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • ok. 100 g żółtego sera wędzonego 
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie, ja wolę wersję ze szczypiorem, albo bez zieleniny) 
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 3 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie składniki i jak najszybciej wyrabiamy na jednolitą masę (zbyt długie wyrabianie powoduje rozrzedzanie masy, co można zaobserwować także podczas robienia kopytek).
  • Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i lepimy z niego okrągły placek nieco mniejszy niż nasza patelnia (placki trochę rosną podczas smażenia). Placek  kroimy na 8 części.
  • Patelnię przecieramy niewielką ilością oleju. Układamy na niej trójkąty i smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron pod przykryciem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...