Ziemniaczane trójkąty z patelni - doskonała przekąska za grosze
2022-06-07
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Ziemniaczane trójkąty smażone na patelni to łatwa do przygotowania, prosta ale pyszna przekąska (lub samodzielne danie). Idealne są do niej tzw. stare ziemniaki, które mają wysoką zawartość skrobi.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg gotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 100 g żółtego sera wędzonego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie, ja wolę wersję ze szczypiorem, albo bez zieleniny)
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie składniki i jak najszybciej wyrabiamy na jednolitą masę (zbyt długie wyrabianie powoduje rozrzedzanie masy, co można zaobserwować także podczas robienia kopytek).
- Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i lepimy z niego okrągły placek nieco mniejszy niż nasza patelnia (placki trochę rosną podczas smażenia). Placek kroimy na 8 części.
- Patelnię przecieramy niewielką ilością oleju. Układamy na niej trójkąty i smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron pod przykryciem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?