Ziemniaczane trójkąty z patelni - doskonała przekąska za grosze
2022-06-07
8:41
Ziemniaczane trójkąty smażone na patelni to łatwa do przygotowania, prosta ale pyszna przekąska (lub samodzielne danie). Idealne są do niej tzw. stare ziemniaki, które mają wysoką zawartość skrobi.
i
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg gotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 100 g żółtego sera wędzonego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie, ja wolę wersję ze szczypiorem, albo bez zieleniny)
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie składniki i jak najszybciej wyrabiamy na jednolitą masę (zbyt długie wyrabianie powoduje rozrzedzanie masy, co można zaobserwować także podczas robienia kopytek).
- Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i lepimy z niego okrągły placek nieco mniejszy niż nasza patelnia (placki trochę rosną podczas smażenia). Placek kroimy na 8 części.
- Patelnię przecieramy niewielką ilością oleju. Układamy na niej trójkąty i smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron pod przykryciem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?