Zapomnij o bułce tartej i maśle. Z tym sosem kalafior to uczta dla podniebienia

zapiekany kalafior w sosie serowym
Autor: Shutterstock Mac and cheese bez makaronu? Zamiast niego wykorzystaj to warzywo.
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Co pysznego można zrobić z kalafiora? Dla osób, które dręczy to pytanie, powstał przepis na zapiekanego kalafiora z obłędnym sosem serowym. Danie w stylu amerykańskiego mac and cheese jest nie tylko pyszne i aromatyczne, ale też bardzo łatwe do przyrządzenia w domu. Zobaczcie, jak zrobić kalafiora z piekarnika w pysznej serowej odsłonie. To danie urzeknie od pierwszego kęsa.

Pieczony kalafior w sosie serowym – składniki

Do przyrządzenia smakowitych różyczek kalafiora, które uzupełnia sos serowy w stylu mac and cheese, wykorzystuje się proste składniki. Ich cena nie przyprawia o zawrót głowy i można je kupić przez cały rok. Lista składników jest krótka i znalazło się na niej tylko pięć produktów oraz trzy przyprawy.

Z czego więc zrobić pieczonego kalafiora z sosem serowym? Potrzebne są takie produkty jak:

  • kalafior
  • ser cheddar lub parmezan
  • mleko
  • masło
  • mąka pszenna
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz i gałka muszkatołowa

Jak zrobić zapiekanego kalafiora w sosie serowym?

Pyszny i aromatyczny zapiekany kalafior a'la mac and cheese to danie, które nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Przepis jest bardzo łatwy i szybki. Nawet ci, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w domowym gotowaniu, zrobią to pyszne danie z kalafiorem w roli głównej na medal. Należy tylko przestrzegać wszystkich zaleceń podanych w przepisie.

Jak więc upiec kalafiora w sosie serowym? To danie a'la mac and cheese jest łatwe, a także pełne smaku i aromatu.

  • 1. krok – ugotowanie, odcedzenie i ułożenie w formie różyczek kalafiora
  • 2. krok – przygotowanie sosu serowego i zalanie nim kalafiora
  • 3. krok – zapieczenie kalafiora w piekarniku

Czy kalafior przed pieczeniem trzeba gotować?

W tym sprawdzonym przepisie na pysznego kalafiora a'la mac and cheese warzywo należy odpowiednio przygotować, zanim trafi do piekarnika. Najpierw trzeba pokroić je na różyczki. Następnie gotuje się je w osolonym wrzątku przez około 10 minut. W tym czasie kalafior zmięknie i szybciej się upiecze. Po ugotowaniu i odcedzeniu różyczki kalafiora przekłada się do formy do zapiekania i postępuje według kolejnych kroków podanych w przepisie.

Jak podawać zapiekanego kalafiora w sosie serowym?

Rewelacyjny kalafior a'la mac and cheese z piekarnika to propozycja na wegetariański obiad dla całej rodziny. Danie sprawdzi się także jako dodatek do potraw mięsnych. Z powodzeniem zastąpi ziemniaki, makaron czy kaszę. Aromatyczny kalafior w aksamitnym sosie z sera można serwować jako przekąskę. Dobrze smakuje i na ciepło, i na zimno.

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 150 g startego sera cheddar lub parmezan
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior pokroić na różyczki i ugotować w osolonym wrzątku około 10 minut. Odcedzić i przełożyć do formy do zapiekania.
  • W garnku roztopić masło. Wsypać mąkę i smażyć, energicznie mieszając, aby nie było grudek.
  • Wlać mleko i zagotować. Wsypać starty ser. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać, chwilę podgrzewać i garnek zestawić z ognia.
  • Gorącym sosem zalać różyczki kalafiora.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na ciepło z chrupiącą surówką lub jako dodatek do dań mięsnych.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej