Zapiekanka ze świeżych grzybów po litewsku: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Świeże grzyby można wykorzystać na wiele sposobów - na przykład przygotowując z nich zapiekankę po litewsku. Ta pyszna potrawa może stać się hitem na naszych stołach. Nieco zapomniana, ze starej książki kucharskiej, zdecydowanie zasługuje na uwagę.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych grzybów mieszanych
- 15 dag cebuli
- tłuszcz do smażenia i wysmarowania formy
- 150 ml śmietany
- 2 jajka na twardo
- 10 dag startego chleba razowego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, z maślaków zdjąć skórkę. Umyć i pokroić w paski.
- Cebulę drobno pokroić, usmażyć do złotego koloru, dodać grzyby i dusić do miękkości na małym ogniu, często mieszając.
- Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Następnie wymieszać z posiekaną natka pietruszki i jajkami startymi na tarce o drobnych oczkach.
- Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem, posypać starym chlebem.
- Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 175ºC do zrumienienia wierzchu.
- Podawać z ziemniakami i surówkami.