Zapiekanka ze świeżych grzybów po litewsku: sprawdzony przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Świeże grzyby można wykorzystać na wiele sposobów - na przykład przygotowując z nich zapiekankę po litewsku. Ta pyszna potrawa może stać się hitem na naszych stołach. Nieco zapomniana, ze starej książki kucharskiej, zdecydowanie zasługuje na uwagę.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych grzybów mieszanych
 - 15 dag cebuli
 - tłuszcz do smażenia i wysmarowania formy
 - 150 ml śmietany
 - 2 jajka na twardo
 - 10 dag startego chleba razowego
 - sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, z maślaków zdjąć skórkę. Umyć i pokroić w paski.
 - Cebulę drobno pokroić, usmażyć do złotego koloru, dodać grzyby i dusić do miękkości na małym ogniu, często mieszając.
 - Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
 - Następnie wymieszać z posiekaną natka pietruszki i jajkami startymi na tarce o drobnych oczkach.
 - Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem, posypać starym chlebem.
 - Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 175ºC do zrumienienia wierzchu.
 - Podawać z ziemniakami i surówkami.