Zapiekanka z ryżu i szpinaku - pomysł na tani i zdrowy obiad
Podajemy przepis na zapiekankę z ryżu i szpinaku. Ryż bez dodatków jest raczej mdły, szpinak bez przypraw nie jest smaczny. Odpowiednie połączenie jednak tych dwóch składników z właściwymi dodatkami w stylu francuskim smakuje świetnie, a na dodatek nie obciąża domowego budżetu i stanowi sporą dawkę zdrowia.
Szpinak jest dzisiaj dostępny na rynku przez cały rok, ale wiadomo, że najlepszy i najbardziej wartościowy jest ten sezonowy, gdy rośnie w wiosennym słońcu. Do przygotowania zapiekanki z ryżu ze szpinakiem możemy też użyć szpinaku mrożonego - wybierajmy jednak ten nierozdrobniony. Nie unikajmy warzyw mrożonych, bo mają one zazwyczaj doskonały smak i zachowują witaminy - zbierane są przecież w pełni sezonu, gdy są najdojrzalsze i jest ich najwięcej!
SKŁADNIKI
- 2 kg szpinaku
- 20 dkg ryżu (lub 2 torebki)
- 2 jajka
- 10 dkg masła
- 1 łyżkę mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak bardzo dokładnie płuczemy, przynajmniej raz zmieniając wodę. Obrywamy długie i twarde ogonki.
- Szpinak wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę, gotujemy kilka minut bez przykrycia, bo inaczej straci swój wspaniały, zielony kolor.
- Następnie go dokładnie odsączamy.
- Ryż gotujemy 6 minut. Gdy już będzie odsączony, wkładamy go do garnka i dodajemy 3 dkg masła, przykrywamy i wstawiamy do gorącego (ok. 180 st) piekarnika na 25 minut.
- Z mąki i masła przygotowujemy sos beszamelowy - zasmażka z mąki rozprowadzona mlekiem, doprawiona solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem.
- Siekamy szpinak i dodajemy do niego sos, całość trzeba dobrze wymieszać.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nakładamy kilkoma warstwami najpierw ryż wymieszany z rozmąconymi jajkami i szpinak.
- Na wierzchu układamy grudki masła.
- Tak przygotowane danie wstawiamy na 25 minut do piekarnika.