Zapiekanka z ryżu i szpinaku - pomysł na tani i zdrowy obiad

2021-10-07
CzeM
zapiekanka z ryżu i szpinaku, przepis na zapiekankę z ryżu ze szpinakiem, zapiekanka ryżowa ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Co można zrobić z ryżu i szpinaku - przepyszną zapiekankę!
łatwy
20 min
4

Podajemy przepis na zapiekankę z ryżu i szpinaku. Ryż bez dodatków jest raczej mdły, szpinak bez przypraw nie jest smaczny. Odpowiednie połączenie jednak tych dwóch składników z właściwymi dodatkami w stylu francuskim smakuje świetnie, a na dodatek nie obciąża domowego budżetu i stanowi sporą dawkę zdrowia.

Szpinak jest dzisiaj dostępny na rynku przez cały rok, ale wiadomo, że najlepszy i najbardziej wartościowy jest ten sezonowy, gdy rośnie w wiosennym słońcu. Do przygotowania zapiekanki z ryżu ze szpinakiem możemy  też użyć szpinaku mrożonego - wybierajmy jednak  ten nierozdrobniony. Nie unikajmy warzyw mrożonych, bo mają one zazwyczaj doskonały smak i zachowują witaminy - zbierane są przecież w pełni sezonu, gdy  są najdojrzalsze i jest  ich najwięcej!

SKŁADNIKI

  • 2 kg szpinaku
  • 20 dkg ryżu (lub 2 torebki)
  • 2 jajka
  • 10 dkg masła
  • 1 łyżkę mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak bardzo dokładnie płuczemy, przynajmniej raz zmieniając wodę. Obrywamy długie i twarde ogonki.
  • Szpinak wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę, gotujemy kilka minut bez przykrycia, bo inaczej straci swój wspaniały, zielony kolor.
  • Następnie go dokładnie odsączamy.
  • Ryż gotujemy 6 minut. Gdy już będzie odsączony, wkładamy go do garnka i dodajemy 3 dkg masła, przykrywamy i wstawiamy do gorącego (ok. 180 st) piekarnika na 25 minut.
  • Z mąki i masła przygotowujemy sos beszamelowy - zasmażka z mąki rozprowadzona mlekiem, doprawiona solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem.
  • Siekamy szpinak i dodajemy do niego sos, całość trzeba dobrze wymieszać.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nakładamy kilkoma warstwami najpierw ryż wymieszany z rozmąconymi jajkami i szpinak.
  • Na wierzchu układamy grudki masła.
  • Tak przygotowane danie wstawiamy na 25 minut do piekarnika.    
CzeM