Zapiekanka z ryżu i szpinaku - pomysł na tani i zdrowy obiad

2020-05-15
zapiekanka z ryżu i szpinaku, przepis na zapiekankę z ryżu ze szpinakiem, zapiekanka ryżowa ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Co można zrobić z ryżu i szpinaku - przepyszną zapiekankę!
łatwy
20 min
4

Podajemy przepis na zapiekankę z ryżu i szpinaku. Ryż bez dodatków jest raczej mdły, szpinak bez przypraw nie jest smaczny. Odpowiednie połączenie jednak tych dwóch składników z właściwymi dodatkami w stylu francuskim smakuje świetnie, a na dodatek nie obciąża domowego budżetu i stanowi sporą dawkę zdrowia.

Składniki

2 kg szpinaku

20 dkg ryżu (lub 2 torebki)

2 jajka

10 dkg masła

1 łyżkę mąki

2 szklanki mleka

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Szpinak bardzo dokładnie płuczemy, przynajmniej raz zmieniając wodę. Obrywamy długie i twarde ogonki.

Szpinak wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę, gotujemy kilka minut bez przykrycia, bo inaczej straci swój wspaniały, zielony kolor.

Następnie go dokładnie odsączamy.

Ryż gotujemy 6 minut. Gdy już będzie odsączony, wkładamy go do garnka i dodajemy 3 dkg masła, przykrywamy i wstawiamy do gorącego (ok. 180 st) piekarnika na 25 minut.

Z mąki i masła przygotowujemy sos beszamelowy - zasmażka z mąki rozprowadzona mlekiem, doprawiona solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem.

Siekamy szpinak i dodajemy do niego sos, całość trzeba dobrze wymieszać.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nakładamy kilkoma warstwami najpierw ryż wymieszany z rozmąconymi jajkami i szpinak.

Na wierzchu układamy grudki masła.

Tak przygotowane danie wstawiamy na 25 minut do piekarnika.    

Szpinak jest dzisiaj dostępny na rynku przez cały rok, ale wiadomo, że najlepszy i najbardziej wartościowy jest ten sezonowy, gdy rośnie w wiosennym słońcu. Do przygotowania zapiekanki z ryżu ze szpinakiem możemy  też użyć szpinaku mrożonego - wybierajmy jednak  ten nierozdrobniony. Nie unikajmy warzyw mrożonych, bo mają one zazwyczaj doskonały smak i zachowują witaminy - zbierane są przecież w pełni sezonu, gdy  są najdojrzalsze i jest  ich najwięcej!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska