Zapiekanka z cukinii i bakłażanów z mozzarellą - przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bakłażany, cukinia, pomidory, czosnek, bazylia... start! Za chwilę przygotujesz z nich smaczną zapiekankę warzywną. Na obiad lub ciepłą kolację. Podajemy prosty przepis na danie z kuchni wegetariańskiej. Miłośnicy mięsa mogą dodać do niej paseczki grillowanego kurczaka.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany pokrojone w plastry
- 4 cukinie pokrojone w plastry,
- 2 puszki (po 400 g) odcedzonych, krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
- olej roślinny do smażenia
- 200 g sera mozzarella pokrojonego w plastry,
- sól
- pieprz
- listki świeżej bazylii do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany posyp solą i ułóż na ręczniku papierowym. Pozostaw na 20-30 minut, by pozbyły się wody. Opłucz. Osusz papierowym ręcznikiem.
- Pomidory wrzuć do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek, oliwę z oliwek, posiekaną bazylię. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dwie łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni. Obsmaż na niej plasterki bakłażanów (powinny nabrać złotawobrązowego koloru). Zdejmij bakłażany z patelni.
- Wlej na patelnię kolejne dwie łyżki oliwy i podsmaż plasterki cukinii.
- Połowę bakłażanów ułóż na dnie żaroodpornego naczynia. Nakryj połową sosu pomidorowego. Następnie przykryj połową plastrów cukinii, a potem połową plastrów mozzarelli.
- W tej samej kolejności kładź następne warstwy - bakłażany, sos pomidorowy, cukinie, mozzarella. Wstaw danie do piekarnika podgrzanego do do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 45-50 minut.
- Gdy warzywa zmiękną, wyjmij danie z piekarnika. Udekoruj listkami bazylii.