Zapiekane ziemniaki z kapustą włoską i mięsem mielonym
2022-02-14
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Subtelny aromat kapusty spotyka się z odżywczymi składnikami i tak powstaje nasza zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami. Całość upieczona z serem - doskonały posiłek zapewniający dobre samopoczucie przy niewielkim wysiłku. Pyszne, zdrowe i proste! Czego można chcieć więcej?
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 30%
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 200 g sera cheddar, startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie przez 7-8 minut. Odcedzić, ostudzić i pokroić w plasterki.
Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście, umyć, usunąć gruby nerw i pokroić w paski. W razie potrzeby krótko sparzyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. - Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Marchew obrać i drobno zetrzeć na tarce kuchennej. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Rozgrzać oliwę z oliwek na powlekanej patelni. Podsmażyć cebulę, czosnek i startą marchewkę przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodać mielone mięso i smażyć przez 5 minut, aż się zrumieni. Dodać musztardę. Zdeglasować bulionem warzywnym. Uzupełnić śmietaną i gotować przez kolejne 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, z funkcją grzania góra/dół (lub 180 stopni z termoobiegiem).
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami grubości około 2 cm kolejno sos, kapustę i ziemniaki. Na koniec polać sosem i posypać tartym serem. Piec na środkowej półce piekarnika przez 25-30 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?