Zapiekane ziemniaki z kapustą włoską i mięsem mielonym

Zapiekane ziemniaki z kapustą włoską
Autor: Shutterstock.com Zapiekane ziemniaki z kapustą włoską
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Subtelny aromat kapusty spotyka się z odżywczymi składnikami i tak powstaje nasza zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami. Całość upieczona z serem - doskonały posiłek zapewniający dobre samopoczucie przy niewielkim wysiłku. Pyszne, zdrowe i proste! Czego można chcieć więcej?

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 200 g sera cheddar, startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie przez 7-8 minut. Odcedzić, ostudzić i pokroić w plasterki. 
     
    Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście, umyć, usunąć gruby nerw i pokroić w paski. W razie potrzeby krótko sparzyć. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Marchew obrać i drobno zetrzeć na tarce kuchennej. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  • Rozgrzać oliwę z oliwek na powlekanej patelni. Podsmażyć cebulę, czosnek i startą marchewkę przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodać mielone mięso i smażyć przez 5 minut, aż się zrumieni. Dodać musztardę. Zdeglasować bulionem warzywnym. Uzupełnić śmietaną i gotować przez kolejne 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
     
    Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, z funkcją grzania góra/dół (lub 180 stopni z termoobiegiem).
     
    W naczyniu żaroodpornym układać warstwami grubości około 2 cm kolejno sos, kapustę i ziemniaki. Na koniec polać sosem i posypać tartym serem. Piec na środkowej półce piekarnika przez 25-30 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Zapiekanki ziemniaczane - 10 waszych ulubionych przepisów w jednym miejscu!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej