Zaparzane placki ziemniaczane podawane na słodko - mięciutkie i chrupiące
      2022-02-26
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    To sposób naszych babć na obłędne placki ziemniaczane bez glutenu. Zaparzona masa ziemniaczana nie potrzebuje już mąki, placuszki wychodzą miękkie i chrupiące. Posypane cukrem pudrem przywodzą na myśl wakacje u babci.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
 - 1 szklanka mleka
 - sól
 - olej do smażenia
 - cukier puder do posypania
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, odsączyć na sitku i delikatnie odcisnąć i posolić.
 - Mleko zagotować i wrzącym zalać starte ziemniaki. Dokładnie wymieszać, aby składniki połączyły się całkowicie.
 - Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać niewielkie porcje i smażyć z obu stron na złoto.
 - Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
 - Jeszcze dobrze ciepłe posypać cukrem pudrem.
 
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?