Zaparzane placki ziemniaczane podawane na słodko - mięciutkie i chrupiące
2022-02-26
łatwy
30 min
4
To sposób naszych babć na obłędne placki ziemniaczane bez glutenu. Zaparzona masa ziemniaczana nie potrzebuje już mąki, placuszki wychodzą miękkie i chrupiące. Posypane cukrem pudrem przywodzą na myśl wakacje u babci.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, odsączyć na sitku i delikatnie odcisnąć i posolić.
- Mleko zagotować i wrzącym zalać starte ziemniaki. Dokładnie wymieszać, aby składniki połączyły się całkowicie.
- Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać niewielkie porcje i smażyć z obu stron na złoto.
- Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Jeszcze dobrze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?