Zaparzane placki ziemniaczane podawane na słodko - mięciutkie i chrupiące

Zaparzane placki ziemniaczane
Autor: Shutterstock Zaparzane placki ziemniaczane najlepiej smakują z cukrem.
łatwy
30 min
4

To sposób naszych babć na obłędne placki ziemniaczane bez glutenu. Zaparzona masa ziemniaczana nie potrzebuje już mąki, placuszki wychodzą miękkie i chrupiące. Posypane cukrem pudrem przywodzą na myśl wakacje u babci.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, odsączyć na sitku i delikatnie odcisnąć i posolić.
  • Mleko zagotować i wrzącym zalać starte ziemniaki. Dokładnie wymieszać, aby składniki połączyły się całkowicie.
  • Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać niewielkie porcje i smażyć z obu stron na złoto.
  • Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Jeszcze dobrze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?

Galeria: Gulasz do placków ziemniaczanych

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej