Zamiast kurczaka, do zapiekanki dodaję ten składnik. Ten roślinny obiad to hit w moim domu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Z czym jeść tofu na obiad? Odpowiedź na to kulinarne pytanie od lat znają weganie. Tofu to jeden z podstawowych składników diety bez składników pochodzenia zwierzęcego. Świetnie sprawdza się w zapiekance ziemniaczanej. To sycące danie jest tak dobre, że podbije kubki smakowe zatwardziałych mięsożerców. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną z tofu.
Czy tofu można zapiekać?
Tofu to roślinny serek, który produkuje się z soi. Jest bogate w pełnowartościowe białko i wapń. Dostarcza energii i jest doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegańskiej. Zaletą tofu jest to, że można jeść je w różnej formie. Świetnie smakuje na surowo jako dodatek do kanapek czy składnik sałatek. Można je smażyć i piec. To zdrowy produkt, który idealnie pasuje do warzyw. Pysznie smakuje w zapiekance ziemniaczanej, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Zapiekanka ziemniaczana z tofu – składniki
Znakomita wegańska zapiekanka na obiad to połączenie kilku prostych składników. Na liście produktów, które niezbędne są do przygotowania tego pysznego dania, nie ma żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Chociaż nie zawiera mięsa, roślinna zapiekanka jest pełna smaku i obłędnego aromatu.
Co jest potrzebne, aby przyrządzić pełną smaku wegańską zapiekankę ziemniaczaną z sojowym dodatkiem? Na liście składników znalazły się proste i łatwo dostępne składniki. Można je kupić nie tylko w dużych sklepach, ale i dyskontach czy na bazarkach.
- warzywa – ziemniaki, cebula
- naturalne tofu
- passata pomidorowa
- dodatki – sok z cytryny, sos sojowy, oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona słodka papryka, czosnek
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z tofu?
Wegański przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z ziemniaków i naturalnego tofu nie jest skomplikowany. To roślinne danie robi się łatwo i bezproblemowo. Z powodzeniem można zaliczyć je do dań obiadowych pysznych, zdrowych i łatwych.
Jak zrobić wyśmienitą i sycącą zapiekankę ziemniaczaną wzbogaconą tofu? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie uda się za pierwszym razem, a z każdym kolejnym będzie smakować jeszcze lepiej.
- 1. krok – przygotowanie sosu pomidorowego z tofu
- 2. krok – pokrojenie ziemniaków
- 3. krok – ułożenie w formie do zapiekania ziemniaków i przełożenie ich sosem
- 4. krok – upieczenie zapiekanki ziemniaczanej z tofu w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 500 g tofu naturalnego
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę tofu i smażyć, aż stanie się złote. Często mieszać.
- Wlać sok z cytryny, sos sojowy i passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Wymieszać i smażyć kilka minut. Patelnię zestawić z ognia, wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
- Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki o grubości około 0,5 cm.
- Formę do zapiekania skropić oliwą z oliwek. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków i wyłożyć sos z tofu. Ułożyć pozostałe ziemniaki.
- Formę przykryć pokrywką lub folią folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie i dopiekać z funkcją grilla lub termoobiegu.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.