Z ziemniaków, szpinaku i tego włoskiego sera robię pyszną zapiekankę. Każdy prosi o dokładkę

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pełna smaku i aromatu zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem szpinaku i włoskiego sera gorgonzola to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. To danie sycące, które dodaje energii i poprawia humor. Przygotowanie zapiekanki nie jest skomplikowane, a potrawa zawsze się udaje. Oto sprawdzony przepis na pyszną zapiekankę z ziemniaków, szpinaku i gorgonzoli.
Czy gorgonzolę można zapiekać?
Gorgonzola to włoski ser pleśniowy, który powstaje z mleka krowiego. Pochodzi z okolic miasta Gorgonzola w Lombardii we Włoszech. Jest jednym z najbardziej znanych i cenionych serów pleśniowych na świecie. Świetnie smakuje sam i może być wyśmienitym składnikiem wielu potraw. Idealnie sprawdza się w daniach z piekarnika, ponieważ ser gorgonzola można zapiekać. Proces ten nieco zmienia smak i teksturę tego włoskiego sera, tworząc pyszne i aromatyczne danie. Pieczona gorgonzola staje się bardziej kremowa, a także zyskuje głęboki i wyrazisty smak. Właśnie taka jest w tej znakomitej zapiekance ziemniaczanej ze szpinakiem.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem i gorgonzolą?
Przepis na wyrazistą w smaku zapiekankę z ziemniaków i gorgonzoli jest w miarę łatwy, ale na przyrządzenie należy mieć nieco więcej czasu. Przepis składa się z kilku etapów. Chociaż są proste, wymagają dłuższego przygotowania. Lista składników, które wykorzystuje się w tym przepisie, nie jest długa. Ziemniaki, szpinak, ser gorgonzola i pozostałe składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.
Jak więc robi się znakomitą zapiekankę z ziemniaków, szpinaku i gorgonzoli? Wystarczy wybrać ten przepis, a danie wyjdzie już za pierwszym razem. Oczaruje smakiem nawet najwybredniejszych.
- 1. etap – ugotowanie, ostudzenie i pokrojenie ziemniaków
- 2. etap – przygotowanie sosu śmietanowego z gorgonzolą
- 3. etap – ułożenie w formie do zapiekania warstw z ziemniaków, szpinaku i sosu
- 4. etap – upieczenie zapiekanki ziemniaczanej ze szpinakiem i gorgonzolą w piekarniku
Czy do zapiekanki ziemniaczanej trzeba gotować ziemniaki?
W tym przepisie ziemniaki do zapiekanki ze szpinakiem i gorgonzolą należy ugotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Ziemniaki gotuje się w mundurkach, więc należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Dzięki wcześniejszemu gotowaniu temu skraca się czas pieczenia, a danie szybciej jest gotowe. Warto pamiętać, że ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi mogą rozpadać się podczas pieczenia, jeśli wcześniej nie zostaną ugotowane.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 500 g świeżego szpinaku
- 50 g masła
- 1 łyżka startego parmezanu
sos:- 500 ml śmietany 18%
- 250 g sera gorgonzola
- 2 ząbki czosnku
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
dodatkowo:- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w plasterki.
- Do miseczki przełożyć pokruszony ser gorgonzola. Wlać śmietanę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
- Formę do zapiekania wysmarować 1 łyżką masła. Ułożyć warstwę z 1/3 ziemniaków, posypać 1/2 umytego i osuszonego szpinaku. Skropić 1/3 sosu. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków i pozostały szpinak. Skropić 1/3 sosu. Ułożyć pozostałe ziemniaki i polać sosem.
- Wierzch posypać startym parmezanem i wiórkami masła.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 40 minut.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.