Wspaniały obiad, który zrobisz w 5 minut. Bez mięsa, ale z całą masą smaku

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszne, sycące i wegetariańskie. To danie zachwyca swoją prostotą i szybkością przygotowania. Nie będzie trzeba włożyć w nie dużo pracy, a cała rodzina naje się tym ciekawym daniem. Co więcej, nie będziemy potrzebować również dużej ilości składników.
Co zjeść na obiad bez mięsa? To danie jest proste i szybkie
Pyszna i niezwykle prosta zapiekana feta z pomidorkami i cieciorką to idealny pomysł na wegetariański obiad. Jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu, a szykowanie jej nie powinno zająć więcej niż 5 minut. To danie jest niezwykle sycące i aromatyczne i idealnie wpisze się w każde gusta.
Cieciorka jest idealnym źródłem białka, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny, a także witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu. Co więcej, zawiera całą masę błonnika, dzięki czemu jej regularne jedzenie może wpłynąć pozytywnie na pracę układy pokarmowego.
Cieciorka z pomidorami i fetą. Pomysł na idealny obiad wegetariański
Samo przygotowanie tego dania nie jest niczym skomplikowanym. Wystarczy wymieszać pomidorki, oliwę, cieciorkę i przyprawy. Całość pieczemy 15 minut, aż pomidorki zaczną puszczać sok. Następnie dodajemy fetę i pieczemy kolejne 15 minut, aż się przyrumieni.
Teraz podajemy ją z liściami świeżej bazylii i najlepiej grzankami, by dopełnić ten niezwykły obiad. Jak widać, całość jest niezwykle prosta, a większość pracy wykonuje za nas piekarnik.
SKŁADNIKI
- 450 g pomidorków koktajlowych
- 1 puszka cieciorki
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżeczka soli
- szczypta płatków chili
- świeża bazylia
- 1 kostka fety
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Cieciorkę odsączamy i dokładnie płuczemy.
- Do naczynia żaroodpornego dodajemy pomidorki, cieciorkę, oliwę, sól i płatki chili.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Pieczemy około 15 minut.
- Fetę kroimy wzdłuż na 4 kawałki.
- Dodajemy fetę do pomidorków i skraplamy olejem.
- Pieczemy kolejne 10-15 minut.
- Całość dekorujemy świeżymi liściami bazylii.