Wspaniały obiad, który zrobisz w 5 minut. Bez mięsa, ale z całą masą smaku

Wspaniały obiad, który zrobisz w 5 minut. Bez mięsa, ale z całą masą smaku
Autor: Shutterstock.com Wspaniały obiad, który zrobisz w 5 minut. Bez mięsa, ale z całą masą smaku
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszne, sycące i wegetariańskie. To danie zachwyca swoją prostotą i szybkością przygotowania. Nie będzie trzeba włożyć w nie dużo pracy, a cała rodzina naje się tym ciekawym daniem. Co więcej, nie będziemy potrzebować również dużej ilości składników.

Co zjeść na obiad bez mięsa? To danie jest proste i szybkie

Pyszna i niezwykle prosta zapiekana feta z pomidorkami i cieciorką to idealny pomysł na wegetariański obiad. Jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu, a szykowanie jej nie powinno zająć więcej niż 5 minut. To danie jest niezwykle sycące i aromatyczne i idealnie wpisze się w każde gusta.

Cieciorka jest idealnym źródłem białka, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny, a także witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu. Co więcej, zawiera całą masę błonnika, dzięki czemu jej regularne jedzenie może wpłynąć pozytywnie na pracę układy pokarmowego.

Cieciorka z pomidorami i fetą. Pomysł na idealny obiad wegetariański

Samo przygotowanie tego dania nie jest niczym skomplikowanym. Wystarczy wymieszać pomidorki, oliwę, cieciorkę i przyprawy. Całość pieczemy 15 minut, aż pomidorki zaczną puszczać sok. Następnie dodajemy fetę i pieczemy kolejne 15 minut, aż się przyrumieni. 

Teraz podajemy ją z liściami świeżej bazylii i najlepiej grzankami, by dopełnić ten niezwykły obiad. Jak widać, całość jest niezwykle prosta, a większość pracy wykonuje za nas piekarnik.

SKŁADNIKI

  • 450 g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka cieciorki
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka soli
  • szczypta płatków chili
  • świeża bazylia
  • 1 kostka fety

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
  • Cieciorkę odsączamy i dokładnie płuczemy.
  • Do naczynia żaroodpornego dodajemy pomidorki, cieciorkę, oliwę, sól i płatki chili.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Pieczemy około 15 minut.
  • Fetę kroimy wzdłuż na 4 kawałki.
  • Dodajemy fetę do pomidorków i skraplamy olejem.
  • Pieczemy kolejne 10-15 minut.
  • Całość dekorujemy świeżymi liściami bazylii.
Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej