Włoski omlet frittata z cuknią i serem: łatwy przepis na szybki obiad
2021-07-28
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Frittata z cukinią to włoski patent na szybki obiad. Jedyne czego potrzebujesz to młodych owocników cukinii, kilku jajek i odrobinę dobrej woli, by z tych prostych składników wyczarować obłędnie smaczny posiłek. Sycący i kojący jak mało który! Polecam!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek dymki, posiekanej
- 750 g cukinii pokrojonej cienko lub startej na tarce o dużych oczkach
- 2 łyżki świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 6 jajek
- 1/3 szklanki parmezanu
- 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i smaż, aż zmięknie i się zeszkli. Dodaj cukinię i smaż do miękkości - około 10 min. Do odparowania całej wilgoci. Dodaj bazylię i zdejmij z ognia.
- W misce ubij jajka, dodaj parmezan i dobrze wymieszaj. Dodaj usmażoną cukinię oraz ser feta. Delikatnie wymieszaj.
- Przełóż mieszaninę do formy posmarowanej tłuszczem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20-30 minut w temperaturze 180°C.
- Wyjmij z formy i pokrój na porcje. Możesz też wystudzić frittatę i pokroić na małe kwadraty, aby podać ją jako przekąskę.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Zobacz więcej spradzonych przepisów na omlety:
Omlet z kalafiora w 15 minut - przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Omlet z szynką, cebulą i natką pietruszki
Omlet z pomidorami i mozzarellą
Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi: pyszny obiad na szybko