Włoski omlet frittata z cuknią i serem: łatwy przepis na szybki obiad

Frittata z cukinią
Autor: Shutterstock.com Frittata z cuknią pokrojona na kwadraty i podana na desce
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Frittata z cukinią to włoski patent na szybki obiad. Jedyne czego potrzebujesz to młodych owocników cukinii, kilku jajek i odrobinę dobrej woli, by z tych prostych składników wyczarować obłędnie smaczny posiłek. Sycący i kojący jak mało który! Polecam! 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek dymki, posiekanej
  • 750 g cukinii pokrojonej cienko lub startej na tarce o dużych oczkach
  • 2 łyżki świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki parmezanu
  • 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i smaż, aż zmięknie i się zeszkli. Dodaj cukinię i smaż do miękkości - około 10 min. Do odparowania całej wilgoci. Dodaj bazylię i zdejmij z ognia. 
  • W misce ubij jajka, dodaj parmezan i dobrze wymieszaj. Dodaj usmażoną cukinię oraz ser feta. Delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż mieszaninę do formy posmarowanej tłuszczem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20-30 minut w temperaturze 180°C. 
  • Wyjmij z formy i pokrój na porcje. Możesz też wystudzić frittatę i pokroić na małe kwadraty, aby podać ją jako przekąskę. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Zobacz więcej spradzonych przepisów na omlety: 

Omlet z kalafiora w 15 minut - przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe

Omlet z szynką, cebulą i natką pietruszki

Omlet z pomidorami i mozzarellą

Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi: pyszny obiad na szybko

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej