Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi: pyszny obiad na szybko

Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi: pyszny obiad na szybko

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi to sycący posiłek na szybko

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi to prawdziwy rarytas jesiennej pory. Pożywne danie ze świeżymi borowikami, koźlarzami lub kurkami nasyci największy głód. 

Składniki

  • 1 łyżka masła

  • 300 g grzybów leśnych: borowików, koźlarzy, podgrzybków lub kurek

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki masła

  • 4 duże jajka

  • 1 szklanka mleka

  • ½ szklanki mąki pszennej

  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

  • ½ łyżeczki soli

  • ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu

  • ¼ szklanki startego sera żółtego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić, opłucz i osącz. Większe pokrój na kawałki wielkości kęsa, mniejsze pozostaw w całości.

  • Na patelni rozpuść masło, dodaj grzyby i smaż aż nieco stracą na swojej objętości. Mieszaj, aby nie przywarły do dna patelni. Smażenie powinno zająć od 3-5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw. 

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.

  • Umieść masło na żeliwnej lub stalowej patelni żaroodpornej. I wstaw do piekarnika, aby ją rozgrzać, a masło stopić.

  • W dużej misce ubij jajka za pomocą trzepaczki.

  • Do ubitych jajek dodaj mleko i ubij razem.

  • Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól i pieprz. Mieszaj, aż mieszanina będzie gładka.

  • Wyjmij patelnię z piekarnika. Wlej ciasto na patelnię, na wierzchu połóż smażone grzyby. Posyp tartym serem.

  • Włóż patelnię do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, aż brzegi będą uniesione i lekko brązowe. Gdy omlet jest całkowicie upieczony, ostry nóż włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.

  • Wyjmij omlet biszkoptowy z piekarnika i podawaj na ciepło.

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).