Chińskie congee - przepis bazowy na chiński kleik ryżowy. Jakie dodatki pasują do congee?
Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi: pyszny obiad na szybko

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi to sycący posiłek na szybko
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi to prawdziwy rarytas jesiennej pory. Pożywne danie ze świeżymi borowikami, koźlarzami lub kurkami nasyci największy głód.
Składniki
1 łyżka masła
300 g grzybów leśnych: borowików, koźlarzy, podgrzybków lub kurek
sól i pieprz
2 łyżki masła
4 duże jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki zmielonego pieprzu
¼ szklanki startego sera żółtego
Przygotowanie krok po kroku:
Grzyby oczyścić, opłucz i osącz. Większe pokrój na kawałki wielkości kęsa, mniejsze pozostaw w całości.
Na patelni rozpuść masło, dodaj grzyby i smaż aż nieco stracą na swojej objętości. Mieszaj, aby nie przywarły do dna patelni. Smażenie powinno zająć od 3-5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw.
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Umieść masło na żeliwnej lub stalowej patelni żaroodpornej. I wstaw do piekarnika, aby ją rozgrzać, a masło stopić.
W dużej misce ubij jajka za pomocą trzepaczki.
Do ubitych jajek dodaj mleko i ubij razem.
Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól i pieprz. Mieszaj, aż mieszanina będzie gładka.
Wyjmij patelnię z piekarnika. Wlej ciasto na patelnię, na wierzchu połóż smażone grzyby. Posyp tartym serem.
Włóż patelnię do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, aż brzegi będą uniesione i lekko brązowe. Gdy omlet jest całkowicie upieczony, ostry nóż włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.
Wyjmij omlet biszkoptowy z piekarnika i podawaj na ciepło.