Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi: rarytas jesieni gotowy w 15 minut

Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi: pyszny obiad na szybko
Autor: Shutterstock Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi to sycący posiłek na szybko
łatwy
30 min
4

Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi to prawdziwy rarytas jesiennej pory. Pożywne danie ze świeżymi borowikami, koźlarzami lub kurkami nasyci największy głód. 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła
  • 300 g grzybów leśnych: borowików, koźlarzy, podgrzybków lub kurek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu
  • ¼ szklanki startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, opłucz i osącz. Większe pokrój na kawałki wielkości kęsa, mniejsze pozostaw w całości.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj grzyby i smaż aż nieco stracą na swojej objętości. Mieszaj, aby nie przywarły do dna patelni. Smażenie powinno zająć od 3-5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw. 
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Umieść masło na żeliwnej lub stalowej patelni żaroodpornej. I wstaw do piekarnika, aby ją rozgrzać, a masło stopić.
  • W dużej misce ubij jajka za pomocą trzepaczki.
  • Do ubitych jajek dodaj mleko i ubij razem.
  • Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól i pieprz. Mieszaj, aż mieszanina będzie gładka.
  • Wyjmij patelnię z piekarnika. Wlej ciasto na patelnię, na wierzchu połóż smażone grzyby. Posyp tartym serem.
  • Włóż patelnię do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, aż brzegi będą uniesione i lekko brązowe. Gdy omlet jest całkowicie upieczony, ostry nóż włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.
  • Wyjmij omlet biszkoptowy z piekarnika i podawaj na ciepło.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej