Omlet z kalafiora w 15 minut - przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe

Omlet z kalafiora w 15 minut - przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Omlet z kalafiora zrobisz naprawdę w 15 minut, możesz też modyfikować jego smak zgodnie z upodobaniami. Omlet możesz po odwróceniu posypać startym serem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Omlet z kalafiora to przepyszne danie, idealne na letni obiad. Możesz je przygotować dosłownie w 15 minut i  zjeść ze smakiem z dodatkiem sosu pomidorowego, sosu tzatziki czy  lekkiego mięsnego gulaszu, jak placek węgierski. Pokochasz to danie od pierwszego zrobienia!

Składniki

  • 1 średni kalafior

  • 3-4 jajka

  • 3-4 łyżki mąki

  • mała cebula

  • pół pęczka koperku

  • 1-2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafior obierz z liści, umyj i osusz.

  • Zetrzyj na tarce o dużych  oczkach.

  • Cebulę obierz, także zetrzyj na tarce o małych oczkach.

  • Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj, dodaj do kalafiora.

  • Posól i dodaj do smaku pieprz. Dodaj całe jajka, wymieszaj, dodaj mąkęi wymieszaj ponownie. Masa powinna mieć konsystencję masy na placki ziemniaczane.

  • Smaż omlet na rozgrzanym tłuszczu, pod przykryciem, na średnim ogniu. Gdy spód się zrumieni, przewróć ostrożnie na drugą stronę przy pomocy pokrywki.

  • Podawaj gorący, choć dobrze też smakuje na zimno- gdy coś zostanie.

Omlet z kalafiora podawaj z sosem tzatziki lub pomidorowym. Możesz też usmażyć kilka mniejszych omletów i podać je jak placki węgierskie z gulaszem lub ratatują. To danie nie wymaga gotowania kalafiora - małe cząstki startego warzywa doskonale miękną podczas smażenia. Omlet ma ciekawą nieco  gruzełkowatą strukturę i wspaniale smakuje. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać do niego drobno pokrojoną lub startą surową paprykę i ostrzejsze przyprawy. Zachęcamy do eksperymentowania z tym pysznym i niedrogim daniem.

Ocena: 4,7
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.