Wegetariański pasztet z marchewki
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Pasztet to danie znane podobno już był w starożytnym Rzymie. Oczywiście w swojej tradycyjnej, mięsnej formie. My tym razem polecamy alternatywną wersję - wegetariański pasztet z marchwi.
Zobacz też: Pasztet z soczewicy: przepis na wegetariański pasztet, Dwukolorowy pasztet z ryby, Pasztet z jajek z borowikami
SKŁADNIKI
- ok. 2 kg. marchwi
- 200 g masła
- 1/2 szklanki białego wina - wytrawnego
- ok. 1 l rosołu (może być przygotowany z kostki rosołowej)
- 2 łyżki płynnego miodu
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietany 22%
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew umyć obrać i ugotować w rosole. Połowę ugotowanej marchwi odłożyć do wystudzenia, a następnie zmielić. Pozostałą marchew smażyć w całości przez 5 minut na maśle (2 łyżkach).
- Obsmażoną marchew zalać szklanką rosołu z gotowanej wcześniej marchwi, miód i wino. Doprawić solą i gotować do momentu odparowania sosu.
- Do zmielonej marchwi dodać śmietanę, jajka, masło, gałkę oraz posiekaną natkę. Doprawić papryką, solą i pieprzem.
- Podłużną formę wysmarować tłuszczem, zakryć dno zmiksowaną masą marchewkową, następnie ułożyć obgotowaną marchew w całości. Kolejną porcję masy i znów marchew. Na koniec przykryć masą, na wierzch ułożyć trochę masła (aby pasztet nie był suchy), przykryć folią aluminiową.
- Piec w nagrzanym do 150°C piekarniku przez 1 godzinę. Pasztet można ustawić w większym żaroodpornym pojemniku z wodą (tzw. kąpiel wodna) i piec w piekarniku.
- Upieczony pasztet ostudzić i wyjąć z formy. Podawać na zimno z różnymi sosami.