Wegetariański obiad robię z makaronu i brokuła. Zapiekanka z tych składników to mnóstwo smaku i aromatu

zapiekanka makaronowa z brokułem
Autor: Shutterstock Z makaronu i brokuła zrobisz pyszną i aromatyczną zapiekankę. To danie jest idealne na wege obiad.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Zapiekanka makaronowa to pyszny pomysł na wegetariański obiad dla całej rodziny. Ta przyrządzona według przepisu, który znajdziecie poniżej, jest wyjątkowo dobra i aromatyczna. Wystarczy przygotować ją raz, aby na dłużej zagościła w domowym menu. Oto prosty przepis na znakomitą zapiekankę makaronową z dodatkiem zielonego brokuła.

Czy brokuły do zapiekanki makaronowej trzeba gotować?

W tym prostym przepisie na pyszną domową zapiekankę z makaronu brokuły należy wcześniej ugotować. To proste zadanie, które nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności, ani skomplikowanych czynności. Pokrojonego na różyczki brokuła wrzuca się do osolonego wrzątku i gotuje przez 4 minuty. Dzięki temu pozostanie chrupiący. Po odcedzeniu należy go wymieszać z makaronem i pozostałymi składnikami.

Czym zalać zapiekankę makaronową?

Pełna smaku i aromatu zapiekanka z makaronu, której smak wzbogacają brokuły, jest tak dobra, ponieważ składniki scala prosty sos. Przygotowuje się go z jajek, śmietany o zawartości tłuszczu 18 proc., startego sera żółtego typu gouda oraz przypraw. Sos idealnie łączy makaron z brokułem i pozostałymi składnikami.

Jak zrobić prostą zapiekankę z makaronem i brokułami?

Pełna smaku i aromatu zapiekanka z makaronem i różyczkami brokuła to świetny pomysł na obiad bez mięsa. Można też podawać ją jako dodatek do innych potraw. Przepis na taką domową zapiekankę jest łatwy i w miarę szybki. Lista niezbędnych składników obejmuje tylko kilka składników, które są zawsze w sklepach. Zaletą tego dania jest to, że do jego przyrządzenia można wykorzystać resztki, które zalegają w lodówce. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Jak więc zrobić smaczną zapiekankę z makaronu i brokuła w domu? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków, a danie wyjdzie pierwsza klasa i każdemu będzie smakować.

  • 1. krok – ugotowanie makaronu
  • 2. krok – ugotowanie różyczek brokuła
  • 3. krok – przełożenie makaronu, brokuła i pozostałych składników do formy
  • 4. krok – przygotowanie sosu i zalanie składników
  • 5. krok – upieczenie zapiekanki makaronowej w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 1 brokuł
  • 300 g makaronu pełnoziarnistego
  • 100 g startego sera gouda
  • 50 g startego sera mozzarella
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do formy do zapiekania.
  • W garnku zagotować wodę z solą. Gotować w niej pokrojonego na różyczki brokuła 4 minuty. Odcedzić i przełożyć do formy do zapiekania.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i wymieszać.
  • Jajka wbić do miski i wlać śmietanę. Dodać starty ser gouda i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać
  • Sosem zalać składniki formie do zapiekania. Wierzch posypać startą mozzarellą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut.
  • Podawać na obiad jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej