Wegetariański obiad robię z makaronu i brokuła. Zapiekanka z tych składników to mnóstwo smaku i aromatu

Dieta wegetariańska
Zapiekanka makaronowa to pyszny pomysł na wegetariański obiad dla całej rodziny. Ta przyrządzona według przepisu, który znajdziecie poniżej, jest wyjątkowo dobra i aromatyczna. Wystarczy przygotować ją raz, aby na dłużej zagościła w domowym menu. Oto prosty przepis na znakomitą zapiekankę makaronową z dodatkiem zielonego brokuła.
Czy brokuły do zapiekanki makaronowej trzeba gotować?
W tym prostym przepisie na pyszną domową zapiekankę z makaronu brokuły należy wcześniej ugotować. To proste zadanie, które nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności, ani skomplikowanych czynności. Pokrojonego na różyczki brokuła wrzuca się do osolonego wrzątku i gotuje przez 4 minuty. Dzięki temu pozostanie chrupiący. Po odcedzeniu należy go wymieszać z makaronem i pozostałymi składnikami.
Czym zalać zapiekankę makaronową?
Pełna smaku i aromatu zapiekanka z makaronu, której smak wzbogacają brokuły, jest tak dobra, ponieważ składniki scala prosty sos. Przygotowuje się go z jajek, śmietany o zawartości tłuszczu 18 proc., startego sera żółtego typu gouda oraz przypraw. Sos idealnie łączy makaron z brokułem i pozostałymi składnikami.
Jak zrobić prostą zapiekankę z makaronem i brokułami?
Pełna smaku i aromatu zapiekanka z makaronem i różyczkami brokuła to świetny pomysł na obiad bez mięsa. Można też podawać ją jako dodatek do innych potraw. Przepis na taką domową zapiekankę jest łatwy i w miarę szybki. Lista niezbędnych składników obejmuje tylko kilka składników, które są zawsze w sklepach. Zaletą tego dania jest to, że do jego przyrządzenia można wykorzystać resztki, które zalegają w lodówce. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Jak więc zrobić smaczną zapiekankę z makaronu i brokuła w domu? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków, a danie wyjdzie pierwsza klasa i każdemu będzie smakować.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – ugotowanie różyczek brokuła
- 3. krok – przełożenie makaronu, brokuła i pozostałych składników do formy
- 4. krok – przygotowanie sosu i zalanie składników
- 5. krok – upieczenie zapiekanki makaronowej w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 brokuł
- 300 g makaronu pełnoziarnistego
- 100 g startego sera gouda
- 50 g startego sera mozzarella
- 1 cebula
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 6 jajek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do formy do zapiekania.
- W garnku zagotować wodę z solą. Gotować w niej pokrojonego na różyczki brokuła 4 minuty. Odcedzić i przełożyć do formy do zapiekania.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i wymieszać.
- Jajka wbić do miski i wlać śmietanę. Dodać starty ser gouda i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać
- Sosem zalać składniki formie do zapiekania. Wierzch posypać startą mozzarellą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut.
- Podawać na obiad jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych.