Wegetariański gulasz sojowy: sprawdzony przepis na soję
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Gulasz sojowy to bardzo prosty w przygotowaniu gulasz wegetariański. Dodatek papryczki chili i czosnku sprawi, że nie będzie mdły. Sprawdź, jak zrobić gulasz z ziarnami soi - podajemy dobry przepis na soję.
SKŁADNIKI
- 12 dag nasion soi
- mała cebula
- 2 marchewki
- papryka czerwona lub żółta
- 400 ml przecieru pomidorowego
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soję namocz, odlej wodę, wlej porcję świeżej wody, ugotuj. Warzywa pokrój w kostkę.
- Do ugotowanych nasion soi dodaj warzywa i przecier pomidorowy.
- Zmiażdż czosnek, drobno posiekaj papryczkę chili, dodaj do warzyw, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość duś z dodatkiem oliwy na małym ogniu 20-30 minut. Jeśli podczas gotowania gulasz zacznie przywierać do naczynia, dolej niewielką ilość wody.
- Pod koniec gotowania wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj z kaszą gryczaną.