Wegetariański gulasz sojowy: sprawdzony przepis na soję

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Gulasz sojowy
Autor: thinkstockphotos.com Ziarna soi mają wszechstronne zastosowanie kulinarne - można z nich zrobić np. pyszny, sycący gulasz
łatwy
60 min
4

Gulasz sojowy to bardzo prosty w przygotowaniu gulasz wegetariański. Dodatek papryczki chili i czosnku sprawi, że nie będzie mdły. Sprawdź, jak zrobić gulasz z ziarnami soi - podajemy dobry przepis na soję.

SKŁADNIKI

  • 12 dag nasion soi
  • mała cebula
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona lub żółta
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soję namocz, odlej wodę, wlej porcję świeżej wody, ugotuj. Warzywa pokrój w kostkę.
  • Do ugotowanych nasion soi dodaj warzywa i przecier pomidorowy.
  • Zmiażdż czosnek, drobno posiekaj papryczkę chili, dodaj do warzyw, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość duś z dodatkiem oliwy na małym ogniu 20-30 minut. Jeśli podczas gotowania gulasz zacznie przywierać do naczynia, dolej niewielką ilość wody.
  • Pod koniec gotowania wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj z kaszą gryczaną.
miesięcznik Zdrowie