Wegetariański gulasz sojowy: sprawdzony przepis na soję
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Gulasz sojowy to bardzo prosty w przygotowaniu gulasz wegetariański. Dodatek papryczki chili i czosnku sprawi, że nie będzie mdły. Sprawdź, jak zrobić gulasz z ziarnami soi - podajemy dobry przepis na soję.
SKŁADNIKI
- 12 dag nasion soi
 - mała cebula
 - 2 marchewki
 - papryka czerwona lub żółta
 - 400 ml przecieru pomidorowego
 - łyżka oliwy
 - ząbek czosnku
 - 1/2 papryczki chili
 - łyżka natki pietruszki
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soję namocz, odlej wodę, wlej porcję świeżej wody, ugotuj. Warzywa pokrój w kostkę.
 - Do ugotowanych nasion soi dodaj warzywa i przecier pomidorowy.
 - Zmiażdż czosnek, drobno posiekaj papryczkę chili, dodaj do warzyw, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość duś z dodatkiem oliwy na małym ogniu 20-30 minut. Jeśli podczas gotowania gulasz zacznie przywierać do naczynia, dolej niewielką ilość wody.
 - Pod koniec gotowania wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj z kaszą gryczaną.