Wegetariańska enchilada z cukinii - mięsożercy też ją pokochają!

Wegetariańska enchilada z cukinii - mięsożercy też ją pokochają!
Autor: Shutterstock To pyszne danie nie jest wcale trudne do przygotowania
łatwy
35 min
4

Wegetariańska enchilada z cukinii jest sycąca, bogata w roślinne białko, błonnik i witaminy. Na dodatek niezbyt trudna do przygotowania, pyszna i efektowna.

SKŁADNIKI

  • 500 g roślinnego mięsa mielonego
  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1/2 szklanki fasoli z puszki
  • papryczka chili
  • Na sos:
  • 300 g krojonych pomidorów bez skórki (z puszki albo świeżych)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta ostrej papryki, szczypta cukru, sól, pieprz
  • 200 g tartej mozzarelli
  • świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać patelnię z grubym dnem. Gdy będzie gorąca wlać łyżkę oleju, włożyć mięso roślinne i obsmażyć rozbijając grudki łyżką, przez ok. 5 minut. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
  • Na patelnię dodać łyżkę oleju i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć mieszając przez około 3 minuty.
  • Dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz podsmażone mięso roślinne, wszystko wymieszać.
  • Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry, lekko posolić i poczekać, aż wypłynie z niej nadmiar wody.
  • Przygotować sos pomidorowy. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Włożyć do rondelka z oliwą i chwilę podsmażyć, dodać pomidory, koncentrat i przyprawy. Doprawić solą, pieprzem i gotować przez ok. 10 minut.
  • Rozłożyć farsz na plastry cukinii, posypać połową sera i listkami kolendry, zwinąć w ruloniki.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W formie do zapiekania ułożyć zwinięte enchilady, łączeniem do dołu, polać sosem i posypać drugą połową sera. Zapiekać przez 20 minut.
  • Przed podaniem posypać kolendrą i posiekanym chili.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej