Wegetariańska enchilada z cukinii - mięsożercy też ją pokochają!
2022-02-21
łatwy
35 min
4
Wegetariańska enchilada z cukinii jest sycąca, bogata w roślinne białko, błonnik i witaminy. Na dodatek niezbyt trudna do przygotowania, pyszna i efektowna.
SKŁADNIKI
- 500 g roślinnego mięsa mielonego
- 3 cukinie
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 1/2 szklanki fasoli z puszki
- papryczka chili
- Na sos:
- 300 g krojonych pomidorów bez skórki (z puszki albo świeżych)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta ostrej papryki, szczypta cukru, sól, pieprz
- 200 g tartej mozzarelli
- świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać patelnię z grubym dnem. Gdy będzie gorąca wlać łyżkę oleju, włożyć mięso roślinne i obsmażyć rozbijając grudki łyżką, przez ok. 5 minut. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
- Na patelnię dodać łyżkę oleju i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć mieszając przez około 3 minuty.
- Dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz podsmażone mięso roślinne, wszystko wymieszać.
- Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry, lekko posolić i poczekać, aż wypłynie z niej nadmiar wody.
- Przygotować sos pomidorowy. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Włożyć do rondelka z oliwą i chwilę podsmażyć, dodać pomidory, koncentrat i przyprawy. Doprawić solą, pieprzem i gotować przez ok. 10 minut.
- Rozłożyć farsz na plastry cukinii, posypać połową sera i listkami kolendry, zwinąć w ruloniki.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W formie do zapiekania ułożyć zwinięte enchilady, łączeniem do dołu, polać sosem i posypać drugą połową sera. Zapiekać przez 20 minut.
- Przed podaniem posypać kolendrą i posiekanym chili.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?