Wegetariańska enchilada z cukinii - mięsożercy też ją pokochają!
      2022-02-21
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          4
      
    Wegetariańska enchilada z cukinii jest sycąca, bogata w roślinne białko, błonnik i witaminy. Na dodatek niezbyt trudna do przygotowania, pyszna i efektowna.
SKŁADNIKI
- 500 g roślinnego mięsa mielonego
 - 3 cukinie
 - 1 cebula
 - 1 czerwona papryka
 - 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
 - 1/2 szklanki fasoli z puszki
 - papryczka chili
 - Na sos:
 - 300 g krojonych pomidorów bez skórki (z puszki albo świeżych)
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżeczka oliwy
 - przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta ostrej papryki, szczypta cukru, sól, pieprz
 - 200 g tartej mozzarelli
 - świeża kolendra
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać patelnię z grubym dnem. Gdy będzie gorąca wlać łyżkę oleju, włożyć mięso roślinne i obsmażyć rozbijając grudki łyżką, przez ok. 5 minut. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
 - Na patelnię dodać łyżkę oleju i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć mieszając przez około 3 minuty.
 - Dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz podsmażone mięso roślinne, wszystko wymieszać.
 - Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry, lekko posolić i poczekać, aż wypłynie z niej nadmiar wody.
 - Przygotować sos pomidorowy. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Włożyć do rondelka z oliwą i chwilę podsmażyć, dodać pomidory, koncentrat i przyprawy. Doprawić solą, pieprzem i gotować przez ok. 10 minut.
 - Rozłożyć farsz na plastry cukinii, posypać połową sera i listkami kolendry, zwinąć w ruloniki.
 - Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W formie do zapiekania ułożyć zwinięte enchilady, łączeniem do dołu, polać sosem i posypać drugą połową sera. Zapiekać przez 20 minut.
 - Przed podaniem posypać kolendrą i posiekanym chili.
 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?