Wegański gulasz z soczewicy i pieczarek: przepis na danie bogate w białko

Wegański gulasz z soczewicy i pieczarek: przepis na danie bogate w białko
Autor: Shutterstock Sycący gulasz wegański z soczewicy i pieczarek
łatwy
0 min
4

Wegański gulasz z soczewicy i pieczarek: przepis na danie bogate w białko

Więcej pysznych przepisów z warzywami w roli głównej:

Paluszki z czerwonej soczewicy: jak zrobić bezmięsne kofty za grosze

Wegański sos boloński z soczewicą i grzybami: pyszny sos bezmięsny do makaronu 

Obłędne burgery z brokułów i komosy ryżowej

Balsamiczne szaszłyki z pieczarek: pyszne z grilla lub piekarnika

Najlepsze kotlety z grochu łuskanego i kaszy manny

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 250 g brązowych pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 marchew, starta na tarce
  • 1 cebula, pokrojona drobno
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 1/2 szklanki napoju owsianego lub migdałowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na 1 godzinę przed gotowaniem soczewicę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Namoczona zielona soczewica szybciej się gotuje i jest lżej strawna, również mniej wiatropędna. 
  • W garnku rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Do garnka dorzucić grzyby i smażyć przez 3-5 minut. 
  • Dodać odsączoną soczewicę, bulion i napój owsiany oraz wszystkie przyprawy.  Przykryć pokrywką i dusić 20 minut. 
  • Po 20 minut spróbować, czy soczewica jest już miękka i ewentualnie przedłużyć gotowanie.
  • Na koniec dodać nieaktywne drożdże w płatkach, wymieszać i podawać z makaronem pełnoziarnistym, puree ze słodkich ziemniaków lub kopytkami. 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej