Wegański gulasz z soczewicy i pieczarek: przepis na danie bogate w białko
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Wegański gulasz z soczewicy i pieczarek: przepis na danie bogate w białko
Więcej pysznych przepisów z warzywami w roli głównej:
Paluszki z czerwonej soczewicy: jak zrobić bezmięsne kofty za grosze
Wegański sos boloński z soczewicą i grzybami: pyszny sos bezmięsny do makaronu
Obłędne burgery z brokułów i komosy ryżowej
Balsamiczne szaszłyki z pieczarek: pyszne z grilla lub piekarnika
Najlepsze kotlety z grochu łuskanego i kaszy manny
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 250 g brązowych pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 1 marchew, starta na tarce
- 1 cebula, pokrojona drobno
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 1/2 szklanki napoju owsianego lub migdałowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na 1 godzinę przed gotowaniem soczewicę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Namoczona zielona soczewica szybciej się gotuje i jest lżej strawna, również mniej wiatropędna.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia cebuli.
- Do garnka dorzucić grzyby i smażyć przez 3-5 minut.
- Dodać odsączoną soczewicę, bulion i napój owsiany oraz wszystkie przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić 20 minut.
- Po 20 minut spróbować, czy soczewica jest już miękka i ewentualnie przedłużyć gotowanie.
- Na koniec dodać nieaktywne drożdże w płatkach, wymieszać i podawać z makaronem pełnoziarnistym, puree ze słodkich ziemniaków lub kopytkami.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?