Warzywny mix z piekarnika
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Warzywny mix z piekarnika to samodzielne danie lub dodatek. Doskonałe na ciepło, wyborne na zimno. Mieszanka pieczonego bakłażana, cukinii, cebuli i papryki świetnie sprawdza się na obiad i na kolację.
Warzywa posól dopiero po upieczeniu.
SKŁADNIKI
- 1 średni bakłażan,
- 2 młode cukinie
- 4 małe cebule
- 3 papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa)
- 4 ząbki czosnku (nieobrane),
- zioła prowansalskie, sól
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory krojone z puszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyj. Bakłażana pokrój w paski lub na kawałki.
- Cukinie i papryki pokrój w grubą kostkę, cebule na ćwiartki.
- Warzywa wymieszaj w naczyniu żaroodpornym, wetknij ząbki czosnku, posyp ziołami prowansalskimi, skrop oliwą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (najlepiej z termoobiegiem) na 1,5 godz.
- W czasie pieczenia warzywa wymieszaj najwyżej 3 razy, żeby się nie rozpadły. Jeśli zauważysz, że są zbyt suche możesz ponownie skropić je oliwą.
- Pod koniec pieczenia (10 min.) dodaj koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki - wymieszaj.
- Doskonałe same lub z makaronem.