Warzywa z sosem pieprzowym: przepis na smaczne wegetariańskie danie

2021-03-26
Warzywa z sosem pieprzowym
Autor: Shutterstock Warzywa z sosem pieprzowym - nie tylko dla wegetarian.
łatwy
25 min
4

Warzywa z sosem pieprzowym to doskonała propozycja na lekki i aromatyczny obiad, który przygotujesz w zaledwie 25 minut.

SKŁADNIKI

  • paczka mrożonych warzyw na patelnię
  • 1 kostka serka topionego śmietankowego z kolorowym pieprzem
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
  • łyżka kolorowego pieprzu
  • sól
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Warzywa solimy i gotujemy na parze przez ok. 20 minut lub do momentu, aż będą al dente.

    W tym czasie przygotowujemy sos. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu z pokrojonym w kosteczkę serkiem śmietankowym oraz ziarenkami pieprzu. Mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści.

    Warzywa wykładamy na talerze, polewamy oliwą z oliwek i gorącym sosem, a następnie posypujemy ziarenkami kolorowego pieprzu.