Warzywa po hindusku z garam masala: przepis na obiad wege
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kuchnia indyjska stanowi dużą inspirację dla wegan i wegetarian. Aromatyczna warzywa z garam masala to jedno z najprostszych dań rodem z Indii, a jednocześnie pyszne i sycące. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- ziemniaki (4 duże lub 8 małych)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- szklanka zielonego groszku (rozmrożonego lub z puszki)
- szklanka pokrojonych pomidorów bez skóry
- 4 łyżeczki garam masala
- sól
- olej (nie oliwa) do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut, odcedzamy.
- Na rozgrzanym oleju trzeba zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodajemy ziemniaki z marchewką, pomidory i groszek.
- Po około 3 minutach duszenia dodajemy garam masalę i dusimy jeszcze 3 minuty, na końcu do smaku doprawiamy solą.