Warzywa po hindusku z garam masala: przepis na obiad wege

2021-03-29
Warzywa po hindusku z garam masala: przepis na obiad wege
Autor: thinkstockphotos.com Dania kuchni indyjskiej słyną z aromatycznych przypraw i soczystych kolorów
łatwy
25 min
4

Kuchnia indyjska stanowi dużą inspirację dla wegan i wegetarian. Aromatyczna warzywa z garam masala to jedno z najprostszych dań rodem z Indii, a jednocześnie pyszne i sycące. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy dokładny przepis.

SKŁADNIKI

  • ziemniaki (4 duże lub 8 małych)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • szklanka zielonego groszku (rozmrożonego lub z puszki)
  • szklanka pokrojonych pomidorów bez skóry
  • 4 łyżeczki garam masala
  • sól
  • olej (nie oliwa) do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut, odcedzamy.
  • Na rozgrzanym oleju trzeba zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodajemy ziemniaki z marchewką, pomidory i groszek.
  • Po około 3 minutach duszenia dodajemy garam masalę i dusimy jeszcze 3 minuty, na końcu do smaku doprawiamy solą.