Warzywa pieczone w ognisku - nie tylko dla wegetarian
2021-03-29
łatwy
30 min
4
W ognisku najczęściej pieczemy kiełbaski, ewentualnie ziemniaki. A jaka jest alternatywa dla tych, którzy nie jadają mięs? Warzywa pieczone w ognisku. Owinięte w folię aluminiową i pieczone w żarze z ogniska są wyśmienite. Dobrze jest przygotować do nich kilka dipów do wyboru. Nie tylko wegetarianie skuszą się na taką odmianę ogniskowego menu.
SKŁADNIKI
- czerwone buraki – po jednym na osobę
- pieczarki lub dwie - po jednej na osobę
- główki czosnku – po jednej na osobę
- cebula dymka – jedna lub dwie na osobę
- rzodkiewka – kilka sztuk na osobę
- liść kapusty – jeden na osobę
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- odrobina cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na trawie układamy kilka płatów folii aluminiowej. Kawałki folii muszą być na tyle duże, aby można było dobrze zapakować pakiety jarzyn. Każdy z biesiadników powinien otrzymać własny pakiet.
- Na każdy kawałek folii układamy: omytego buraka, całą główkę czosnku (nie obieramy jej z łupiny!), cebulę dymkę (pokrojoną na ćwiartki), kilka nieobranych rzodkiewek, przekrojone na połówki lub ćwiartki pieczarki. Jarzynki należy skropić oliwą, posypać do smaku solą i pieprzem oraz - aby nie zmieniły koloru - leciutko je posłodzić.
- Tak przygotowane jarzyny zakrywamy liściem kapusty i szczelnie owijamy folią, nadając jej kształt cebuli lub worka z ujściem u góry.
- Tak spreparowane worki układamy na żarze ognika, ewentualnie na grillu. Jarzyny pieką się około 20 minut.
- Upieczony czosnek zjada się, wyciskając go z łupiny (można palcami).