Tortilla z warzywami po meksykańsku

materiały prasowe Index Food
Tortilla z warzywami po meksykańsku
Autor: materiały prasowe Index Food Tortilla idealnie komponuje się z ostrymi warzywnymi farszami
łatwy
25 min
4

Tortilla, danie pochodzenia meksykańskiego, to placek z mąki kukurydzianej serwowany  na wiele sposobów. To świetny pomysł na szybki i zdrowy obiad. Prezentujemy przepis na tortillę po meksykańsku, w wersji wegetariańskiej.

SKŁADNIKI

  • 10 placków tortilla
  • 800 g groszku ( konserwowego lub ugotowanego mrożonego)
  • 500 g fasoli białej (z puszki)
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 300 g dojrzewającego twardego sera
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 por
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojony drobno por. Dodaj passatę, krojone pomidory, kminek, sól i pieprz.

    Gotuj ok. 10 minut i dodaj groszek i fasolę.

    Na połowie placka tortilla wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.

materiały prasowe Index Food