Tortilla z warzywami po meksykańsku
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Tortilla, danie pochodzenia meksykańskiego, to placek z mąki kukurydzianej serwowany na wiele sposobów. To świetny pomysł na szybki i zdrowy obiad. Prezentujemy przepis na tortillę po meksykańsku, w wersji wegetariańskiej.
SKŁADNIKI
- 10 placków tortilla
- 800 g groszku ( konserwowego lub ugotowanego mrożonego)
- 500 g fasoli białej (z puszki)
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 300 g dojrzewającego twardego sera
- 1 łyżeczka kminku
- 1 por
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojony drobno por. Dodaj passatę, krojone pomidory, kminek, sól i pieprz.
Gotuj ok. 10 minut i dodaj groszek i fasolę.
Na połowie placka tortilla wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.