Tortellini w sosie szpinakowym - pyszny obiad w 20 minut!

Tortellini w sosie szpinakowym - pyszny obiad w 20 minut!
Autor: Shutterstock Przygotowanie tortellini w sosie szpinakowym trwa niewiele dłużej niż ich gotowanie.
łatwy
20 min
4

Tortellini w sosie szpinakowym są nie tylko bardzo smaczne, ale też niesłychanie łatwe do przygotowania. Gotowe pierożki tortellini  gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, a w tym czasie przygotowujemy  prosty sos z mrożonego szpinaku i mascarpone. Wystarczy 20 minut i smakowity obiad gotowy!

SKŁADNIKI

  • 450 g mrożonego szpinaku (liście)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej al dente).
  • Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć czosnek, uważając, by się nie zrumienił. Następnie dodać szpinak, podsmażyć, aż się rozmrozi.
  • Dodać bulion i mascarpone, wymieszać. Gdy nadmiar płynów nieco odparuje, dodać ugotowane tortellini, wymieszać.
  • Dusić jeszcze przez ok. 3-5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.