Tortellini w sosie szpinakowym - pyszny obiad w 20 minut!
2021-04-13
łatwy
20 min
4
Tortellini w sosie szpinakowym są nie tylko bardzo smaczne, ale też niesłychanie łatwe do przygotowania. Gotowe pierożki tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, a w tym czasie przygotowujemy prosty sos z mrożonego szpinaku i mascarpone. Wystarczy 20 minut i smakowity obiad gotowy!
SKŁADNIKI
- 450 g mrożonego szpinaku (liście)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 250 g mascarpone
- 250 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej al dente).
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć czosnek, uważając, by się nie zrumienił. Następnie dodać szpinak, podsmażyć, aż się rozmrozi.
- Dodać bulion i mascarpone, wymieszać. Gdy nadmiar płynów nieco odparuje, dodać ugotowane tortellini, wymieszać.
- Dusić jeszcze przez ok. 3-5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.