To danie uwielbia nawet mój mięsożerny mąż. Tofu w sosie słodko-kwaśnym to hit

To danie uwielbia nawet mój mięsożerny mąż. Tofu w sosie słodko-kwaśnym to hit
Autor: Shutterstock.com To danie uwielbia nawet mój mięsożerny mąż. Tofu w sosie słodko-kwaśnym to hit
łatwy
25 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Tofu w sosie słodko-kwaśnym to idealny pomysł na wegański obiad. Połączenie pikantnych, cierpkich i słodkich smaków zawsze będzie się dobrze komponowało. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, a będzie prawdziwym hitem na każdym stole.

Wegański obiad w słodko-kwaśnej wersji. Idealny dla każdego

Tofu w sosie słodko-kwaśnym to idealny pomysł na ciekawy obiad. Choć samo w sobie przygotowanie tofu może niektórych przerażać, to tak naprawdę nie jest to zbytnio skomplikowane - wymaga jednak nieco cierpliwości. Konieczne jest bowiem odciśnięcie wody z tofu.

Pomocna może być prasa do tofu, która przyśpieszy cały proces, ale wiadomo, że większość ludzi nie ma jej w swoim domu. Trzeba wówczas sięgnąć po domowe rozwiązania. Pomogą ręczniki papierowe/czyste ręczniki kuchenne i coś ciężkiego do przyciśnięcia tofu. Jednak tak czy siak, proces zajmie przynajmniej pół godziny. Ważne jest jednak, by wymieniać ręczniki gdy nasiąkną wodą.

Odpowiednie tofu to podstawa. To sprawdzi się najlepiej

Trzeba również wybrać odpowiednie tofu. Najlepsze będzie to ekstra twarde, ponieważ ma mniej wody, ale więcej białka niż inne, dzięki czemu nie zacznie rozpadać się, kiedy zaczniemy je smażyć.

To idealny pomysł na wegański obiad, który zasmakuje każdemu. Nawet osoby, które nie przepadają za tofu będą pałaszowały to danie, aż będą im się uszy trzęsły.

SKŁADNIKI

  • 400 g twardego tofu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwona papryka
  • 2,5 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnki
  • pół puszki ananasa
  • 85 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosy sojowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • sól
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na talerzu kładziemy 3 warstwy ręczników papierowych.
  • Na nich układamy tofu i przykrywamy ręcznikami.
  • Na górę kładziemy patelnię, by wycisnąć wilgoć z tofu. Nadmiar wody wylewamy i wymieniamy ręczniki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • Cebulkę i papryki kroimy w kosteczkę.
  • Do miski ścieramy imbir i czosnek.
  • Dodajemy sok ananasowy, ocet, bulion, sos sojowy, ketchup, cukier i 1 łyżkę mąki kukurydzianej.
  • Całość mieszamy do połączenia się składników.
  • Tofu kroimy w większą kostkę i wkładamy do miski.
  • Doprawiamy solą i nalewamy łyżkę oleju.
  • Wsypujemy mąkę kukurydzianą i delikatnie mieszamy.
  • Tofu układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy przez 25-30 minut, przewracając w połowie.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy cebulę i paprykę i doprawiamy solą.
  • Smażymy, aż warzywa będą miękkie, po czym przekładamy na talerz.
  • Ponownie mieszamy sos u wylewamy go na patelnie.
  • Gdy lekko zgęstnieje dodajemy warzywa, tofu i kawałki ananasa.
Dieta wegańska
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej