Tarta na spodzie z batatów. Przepis jak zrobić quiche ze słodkich ziemniaków

Tarta na spodzie z batatów. Przepis jak zrobić quiche ze słodkich ziemniaków
Autor: Shutterstock.com Przepyszna tarta na spodzie ze słodkich ziemniaków wypełniona jogurtowo-jajecznym nadzieniem z serem feta i szpinakiem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Tarta na spodzie z batatów ze szpinakiem i fetą jest nie tylko smaczna i łatwa w przygotowaniu, ale też pełna białka i złożonych węglowodanów, które zapewnią Ci energię przez resztę dnia! Dzięki spodowi ze słodkich ziemniaków jest bezglutenowa i zawiera mniej węglowodanów i kalorii niż tradycyjny quiche. 

Tarta to tradycyjne francuskie danie na każdą okazję. Na lekki posiłek południowy lub ciepłą kolację. Składa się z jajek, spodu z kruchego lub francuskiego ciasta i wielu innych dodatków, takich jak ser, warzywa i mięso. Tradycyjnie tarty są przygotowywane na spodzie z maślanego ciasta. Aby obniżyć kalorie i węglowodany oraz zwiększyć dobre dla Ciebie składniki odżywcze, takie jak błonnik, białko i przeciwutleniacze, stworzyłam wersję odchudzoną ze spodem ze słodkich ziemniaków, która jest zarówno pożywna, jak i pyszna (obiecuję)!

Batat - słodki ziemniak

Słodki ziemniak jest aromatyczny i lekko słodki. Ale to bogate źródło węglowodanów złożonych. Jego pomarańczowy kolor zapewnia duże ilości przeciwutleniacza zwanego beta-karotenem, który jest prekursorem witaminy A. Słodkie ziemniaki są bogate w błonnik i dlatego mogą pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi, zwiększyć uczucie sytości po posiłku, a nawet pomoc w utracie wagi.
Słodkie ziemniaki służą jako substytut niskowęglowodanowy ciasta w tym zdrowym przepisie na quiche. Obniżają całkowitą zawartość węglowodanów w tym przepisie o prawie 50%! Nie wspominając o tłuszczu! 

Jogurt grecki

Używanie jogurtu greckiego zamiast tłustej śmietany dodaje puszystości i kremowości nadzieniu tej tarty. Zawiera również dużo białka, mniej tłuszczu. Jeśli stosujesz dietę bezmleczną, wykorzystaj wegańskie zamienniki jogurtu. 

Ser feta

Zazwyczaj wybieram oryginalną fetę z mleka owczego lub koziego. To ze względu na alergię na białko mleka krowiego. Ale z wiekiem muszę także uważać na laktozę, której mój organizm nie toleruję. Czasem można dostać fetę bez laktozy. W każdym razie wybierz ser typu sola na wyrazistym smaku lub jego bezmleczny zamiennik. 

Jak zrobić spód ze słodkich ziemniaków?

Dla ułatwienia sobie przygotowań, wybierz ziemniaki jak najdłuższe, o jak najmniejszej średnicy. Będzie Ci łatwiej kroić je na mandolinie lub nożem.

  1. Obierz słodkie ziemniaki. Bataty obieramy obieraczką do warzyw. 
  2. Odetnij mały plasterek z jednego końca słodkiego ziemniaka. Przesuwaj tę płaską, ukośną krawędź przez krajalnicę mandoliny w kółko, aż pokroisz całość. Plastry powinny mieć grubość około 3 mm. 
  3. Ułóż plasterki na dnie lekko natłuszczonej formy do ciasta, na zakładkę, spiralnie. Plasterki powinny zachodzić na siebie. Upewnij się, że między plasterkami nie ma prześwitów i nie widać dna naczynia.
  4. Ułóż pozostałe plasterki wzdłuż boku naczynia do ciasta. Pamiętaj, aby również zachodziły na siebie. Pozostałe plasterki rozłóż na dnie. 
  5. Piecz w temperaturze 190C przez 20 minut do 30 minut. Voila! Twój spód jest gotowy! 

SKŁADNIKI

  • Na spód z batatów:
  • 3 średnie słodkie ziemniaki, obrane
  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
  • sól i pieprz
  • Na nadzienie do wypełnienia tarty:
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 200-250 g szpinaku młodego
  • 6 jajek
  • ½ szklanki naturalnego jogurtu greckiego, ewentualnie o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 60 g pokruszonego sera feta 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • oraz okrągła forma o średniczy około 23 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Używając krajalnicy mandoliny (lub ostrego noża), pokrój słodkie ziemniaki w cienkie plasterki o grubości 3 mm. 
  • Lekko posmaruj oliwą dno i boki okrągłego naczynia. Umieść warstwę plasterków słodkich ziemniaków na dnie, układając je spiralnie tak, aby zachodziły na siebie. Następnie ułóż plasterki słodkich ziemniaków na boku naczynia, ponownie na zakładkę. Pozostałe plasterki ułóż na dnie. 
  • Za pomocą pędzla posmaruj ziemniaki oliwą. Lekko posyp solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut.
  • W międzyczasie podsmaż cebulę oraz czosnek na oliwie na średnim ogniu. Smaż do zeszklenia cebuli. Około 3 do 4 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj szpinak i zamieszaj.
  • W średniej wielkości misce wymieszaj jajka i jogurt grecki, aż będą dobrze połączone i puszyste. Dodaj pokruszoną fetę. Przypraw solą oraz pieprzem.
  • Wyjmij formę z podpieczonymi ziemniakami. Dodaj mieszankę szpinaku na spód ze słodkich ziemniaków. Wlej mieszankę jajeczną na wierzch. 
  • Piecz, aż masa jajeczna się zestali, około 30 minut. 
  • Podawaj jako danie główne lub przystawkę. Możesz serwować tartę solo z kieliszkiem wina lub jako przekąskę z pełnoziarnistym pieczywem. 
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej