Szybki i efektowny obiad? Ravioli lasagne to wybór dla ciebie

Zamiast klasycznej lasagne możesz sięgnąć po tą przepyszną i super szybką alternatywę. Ravioli lasagne łączy w sobie dwa wyśmienite włoskie dania w jeden niesamowity posiłek. Wystarczy chwila wolnego czasu i kilka składników.
Prosto, szybko i smacznie. Ravioli lasagne to idealny pomysł na obiad
Ravioli lasagne to świetny sposób na prosty obiad, który zapewni nam maksimum smaku. Jest to idealny wybór dla osób, które nie mają czasu długo przygotowywać jedzenia, a chciałyby zjeść coś sycącego, dobrego i szybkiego.
Gotowe ravioli mają już nadzienie i są dobrze doprawione, dzięki czemu nie musimy jeszcze dodatkowo robić nadzienia, by nadać smak naszemu daniu. Połączenie tych dwóch posiłków sprawia, że wychodzi nam przepyszna, kremowa i pełna smaku zapiekanka, która jest gotowa w niecałą godzinę.
Różne warianty potrawy. Przygotuj tak jak lubisz
Co najlepsze, mamy do dyspozycji wiele wariantów. W supermarketach można znaleźć całą masę najróżniejszych ravioli. Najczęściej jednak spotkamy się z: mięsnymi, ze szpinakiem i ricottą oraz grzybowymi - wszystkie z nich świetnie sprawdzą się jako warstwy naszej lasagne.
Możemy również nieco pobawić się z sosami i dodać na przykład sos beszamelowy, by danie wyszło bardziej kremowe. Ciekawym pomysłem będzie również sos serowy, który sprawi, że nasza lasagne będzie jeszcze bardziej kremowa i będzie miała ciekawy smak.
SKŁADNIKI
- 500 g świeżych ravioli
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 200 g tartego sera mozzarella
- 100 g tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę siekamy.
- Podsmażamy na patelni z rogrzaną oliwą.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wlewamy passatę i dodajemy przyprawy.
- Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
- W naczyniu żaroodpornym rozsmarowujemy odrobinę sosu.
- Układamy warstwę nieugotowanych ravioli.
- Smarujemy sosem i posypujemy serem.
- Powtarzamy, aż nie skończą się nam ravioli, kończąc na warstwie sosu i sera.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.