Szpinak duszony z przyprawami - smaczny i zdrowy dodatek [przepis]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Do szpinaku warto się przekonać, bo jest naprawdę wartościowym i smacznym warzywem. Trzeba go tylko dobrze doprawić! Najbardziej lubi czosnek i gałkę muszkatołową, a także towarzystwo pieprzu czarnego. Szpinak duszony z przyprawami jest zaś uniwersalnym dodatkiem do mięs czy jajka sadzonego.
Szpinak duszony z przyprawami można serwować jako dodatek do mięsa i sadzonych jaj. W duecie z serkiem ricotta będzie pysznym nadzieniem do pierogów i naleśników.
SKŁADNIKI
- 1 kg liści szpinakowych
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście szpinaku umyj, oderwij ogonki. Wrzuć na gotującą się wodę na 2 minuty. Odcedź dokładnie.
Lekko ostudzony, posiekaj na grubo nożem.
W rondelku rozpuść masło, uważając, by się nie zarumieniło. Wrzuć szpinak. Posól, przypraw pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Krótko przesmaż, mieszając, dodaj śmietanę. Powstały sos powinien być gęsty - jeśli jest rzadki, mieszaj nieco dłużej, tak by płyny odparowały.