Szpinak duszony z przyprawami - smaczny i zdrowy dodatek [przepis]

2021-03-29
jak_przyrzadzic_szpinak_podajemy_dobre.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dobrze przyrządzany szpinak odwdzięcza się niebanalnym smakiem!
łatwy
15 min
4

Do szpinaku warto się przekonać, bo jest naprawdę wartościowym i smacznym warzywem. Trzeba go tylko dobrze doprawić! Najbardziej lubi czosnek i gałkę muszkatołową, a także towarzystwo pieprzu czarnego. Szpinak duszony z przyprawami jest zaś uniwersalnym dodatkiem do mięs czy jajka sadzonego.

Szpinak duszony z przyprawami można serwować jako dodatek do mięsa i sadzonych jaj. W duecie z serkiem ricotta będzie pysznym nadzieniem do pierogów i naleśników.

SKŁADNIKI

  • 1 kg liści szpinakowych
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Liście szpinaku umyj, oderwij ogonki. Wrzuć na gotującą się wodę na 2 minuty. Odcedź dokładnie. Lekko ostudzony, posiekaj na grubo nożem. W rondelku rozpuść masło, uważając, by się nie zarumieniło. Wrzuć szpinak. Posól, przypraw pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Krótko przesmaż, mieszając, dodaj śmietanę. Powstały sos powinien być gęsty - jeśli jest rzadki, mieszaj nieco dłużej, tak by płyny odparowały.