Kolorowy bukiet wiosennych warzyw z piekarnika

Pieczony bukiet warzyw to lekkie danie sezonowe. Uwielbiam taki warzywny misz masz. Trochę szparagów, kilka różyczek brokułów, grube plastry batata, łagodna cukinia, czerwona jak ogień papryka i słodka cebula. Do tego jakiś fajny sos, pełnoziarnista bagietka i kolacja gotowa. Albo obiad. Albo dodatek do dania głównego. Co wolicie i jak lubicie! Polecam! 

Kolorwy bukiet wiosennych warzyw z piekarnika

i

Autor: Shutterstock.com Warzywa po upieczeniu nabierają intensywnego smaku
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Warzywa piekę praktycznie przez cały rok. Zimą, bo lubię ciepło rozchodzące sie z kuchni. Latem, bo nie chcę stać przy kuchni. Na okrągło, bo lubię mieć więcej czasu dla siebie. Piekarnik to cudowne rozwiązanie. Można tam wszystko wrzucić, a wysoka teperatura zrobi za mnie całą robotę. Wydobędzie smak i aromat niebiański. Nawet z warzyw. Albo przede wszystkim z warzyw. Polecam wam tę metodę gotowania. 

SKŁADNIKI

  • 1 cebula czerwona, pokrojona na ósemki
  • 1 cienki pęczek szparagów lub 1/2 normalnego
  • 1 brokuł, pokrojony na różyczki
  • 1 cuknia, pokrojona na półplasterki lub ćwierćplasterki
  • 1 batat, pokrojony na grube plastry 
  • 1 papryka, pokrojona na kawałki wielkości kęsa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blaszkę do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć pergaminem. 
  • Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki. Pozostałe warzywa pokroić zgodnie z wytycznymi. 
  • Ułożyć kolejno obok siebie: cebulę, szparagi, różyczki brokułów, cukinię, bataty, paprykę. 
  • Warzywa skropić oliwą. Oprószyć granulowanym czosnkiem i pieprzem. Nie solić. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut. 
  • Przed podaniem posolić. 
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...