Kolorowy bukiet wiosennych warzyw z piekarnika
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pieczony bukiet warzyw to lekkie danie sezonowe. Uwielbiam taki warzywny misz masz. Trochę szparagów, kilka różyczek brokułów, grube plastry batata, łagodna cukinia, czerwona jak ogień papryka i słodka cebula. Do tego jakiś fajny sos, pełnoziarnista bagietka i kolacja gotowa. Albo obiad. Albo dodatek do dania głównego. Co wolicie i jak lubicie! Polecam!
Warzywa piekę praktycznie przez cały rok. Zimą, bo lubię ciepło rozchodzące sie z kuchni. Latem, bo nie chcę stać przy kuchni. Na okrągło, bo lubię mieć więcej czasu dla siebie. Piekarnik to cudowne rozwiązanie. Można tam wszystko wrzucić, a wysoka teperatura zrobi za mnie całą robotę. Wydobędzie smak i aromat niebiański. Nawet z warzyw. Albo przede wszystkim z warzyw. Polecam wam tę metodę gotowania.
SKŁADNIKI
- 1 cebula czerwona, pokrojona na ósemki
- 1 cienki pęczek szparagów lub 1/2 normalnego
- 1 brokuł, pokrojony na różyczki
- 1 cuknia, pokrojona na półplasterki lub ćwierćplasterki
- 1 batat, pokrojony na grube plastry
- 1 papryka, pokrojona na kawałki wielkości kęsa
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blaszkę do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć pergaminem.
- Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki. Pozostałe warzywa pokroić zgodnie z wytycznymi.
- Ułożyć kolejno obok siebie: cebulę, szparagi, różyczki brokułów, cukinię, bataty, paprykę.
- Warzywa skropić oliwą. Oprószyć granulowanym czosnkiem i pieprzem. Nie solić.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut.
- Przed podaniem posolić.