Kolorowy bukiet wiosennych warzyw z piekarnika
Pieczony bukiet warzyw to lekkie danie sezonowe. Uwielbiam taki warzywny misz masz. Trochę szparagów, kilka różyczek brokułów, grube plastry batata, łagodna cukinia, czerwona jak ogień papryka i słodka cebula. Do tego jakiś fajny sos, pełnoziarnista bagietka i kolacja gotowa. Albo obiad. Albo dodatek do dania głównego. Co wolicie i jak lubicie! Polecam!
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Warzywa piekę praktycznie przez cały rok. Zimą, bo lubię ciepło rozchodzące sie z kuchni. Latem, bo nie chcę stać przy kuchni. Na okrągło, bo lubię mieć więcej czasu dla siebie. Piekarnik to cudowne rozwiązanie. Można tam wszystko wrzucić, a wysoka teperatura zrobi za mnie całą robotę. Wydobędzie smak i aromat niebiański. Nawet z warzyw. Albo przede wszystkim z warzyw. Polecam wam tę metodę gotowania.
SKŁADNIKI
- 1 cebula czerwona, pokrojona na ósemki
- 1 cienki pęczek szparagów lub 1/2 normalnego
- 1 brokuł, pokrojony na różyczki
- 1 cuknia, pokrojona na półplasterki lub ćwierćplasterki
- 1 batat, pokrojony na grube plastry
- 1 papryka, pokrojona na kawałki wielkości kęsa
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blaszkę do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć pergaminem.
- Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki. Pozostałe warzywa pokroić zgodnie z wytycznymi.
- Ułożyć kolejno obok siebie: cebulę, szparagi, różyczki brokułów, cukinię, bataty, paprykę.
- Warzywa skropić oliwą. Oprószyć granulowanym czosnkiem i pieprzem. Nie solić.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut.
- Przed podaniem posolić.