Kolorowy bukiet wiosennych warzyw z piekarnika

Kolorwy bukiet wiosennych warzyw z piekarnika
Autor: Shutterstock.com Warzywa po upieczeniu nabierają intensywnego smaku
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pieczony bukiet warzyw to lekkie danie sezonowe. Uwielbiam taki warzywny misz masz. Trochę szparagów, kilka różyczek brokułów, grube plastry batata, łagodna cukinia, czerwona jak ogień papryka i słodka cebula. Do tego jakiś fajny sos, pełnoziarnista bagietka i kolacja gotowa. Albo obiad. Albo dodatek do dania głównego. Co wolicie i jak lubicie! Polecam! 

Warzywa piekę praktycznie przez cały rok. Zimą, bo lubię ciepło rozchodzące sie z kuchni. Latem, bo nie chcę stać przy kuchni. Na okrągło, bo lubię mieć więcej czasu dla siebie. Piekarnik to cudowne rozwiązanie. Można tam wszystko wrzucić, a wysoka teperatura zrobi za mnie całą robotę. Wydobędzie smak i aromat niebiański. Nawet z warzyw. Albo przede wszystkim z warzyw. Polecam wam tę metodę gotowania. 

SKŁADNIKI

  • 1 cebula czerwona, pokrojona na ósemki
  • 1 cienki pęczek szparagów lub 1/2 normalnego
  • 1 brokuł, pokrojony na różyczki
  • 1 cuknia, pokrojona na półplasterki lub ćwierćplasterki
  • 1 batat, pokrojony na grube plastry 
  • 1 papryka, pokrojona na kawałki wielkości kęsa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blaszkę do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć pergaminem. 
  • Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki. Pozostałe warzywa pokroić zgodnie z wytycznymi. 
  • Ułożyć kolejno obok siebie: cebulę, szparagi, różyczki brokułów, cukinię, bataty, paprykę. 
  • Warzywa skropić oliwą. Oprószyć granulowanym czosnkiem i pieprzem. Nie solić. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut. 
  • Przed podaniem posolić. 
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej