Szparagi pieczone z warzywami - miks warzyw idealny na letni obiad
2021-06-22
łatwy
40 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szparagi pieczone z warzywami to idealny bezmięsny obiad dla wegan i wegetarian, albo dodatek do dań mięsnych - dla mięsożerców. To jednak przede wszystkim solidna porcja zdrowych warzyw, pieczonych z małą ilością tłuszczu, który pomaga w przyswajaniu zawartych w nich witamin.
SKŁADNIKI
- pęczek szparagów
- 1 średnia cukinia,
- 2 gotowane kolby kukurydzy
- 2 czerwone cebule
- 3 pomidory
- pęczek młodej marchewki
- pół pęczka cebuli dymki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 papryka
- oliwa
- 4 łyżki octu balsamico
- tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule myjemy i kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy, myjemy i kroimy na połówki.
- Cukinię i paprykę myjemy i kroimy na kawałki. Pomidory kroimy na cząstki.
- Marchewki obieramy, kolby kukurydzy kroimy na 3-4 części.
- Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i myjemy.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, octem balsamico i delikatnie mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy wszystko 20 minut ( bez przykrywania), delikatnie obracając warzywa od czasu do czasu
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?