Szparagi pieczone z warzywami - miks warzyw idealny na letni obiad

Szparagi pieczone z warzywami - miks warzyw idealny na letni obiad
Autor: Shutterstock Warzywa pieczone w piekarniku mają niepowtarzalny smak i aromat
łatwy
40 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szparagi pieczone z warzywami to idealny bezmięsny obiad dla wegan i wegetarian, albo dodatek do dań mięsnych  - dla mięsożerców. To jednak przede wszystkim solidna porcja zdrowych warzyw, pieczonych z małą ilością tłuszczu, który pomaga w przyswajaniu zawartych w nich witamin.

SKŁADNIKI

  • pęczek szparagów
  • 1 średnia cukinia,
  • 2 gotowane kolby kukurydzy
  • 2 czerwone cebule
  • 3 pomidory
  • pęczek młodej marchewki
  • pół pęczka cebuli dymki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 papryka
  • oliwa
  • 4 łyżki octu balsamico
  • tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule myjemy i kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy, myjemy i kroimy na połówki.
  • Cukinię i paprykę myjemy i kroimy na kawałki. Pomidory kroimy na cząstki.
  • Marchewki obieramy, kolby kukurydzy kroimy na 3-4 części.
  • Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i myjemy.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, octem balsamico i delikatnie mieszamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy wszystko 20 minut ( bez przykrywania), delikatnie obracając warzywa od czasu do czasu
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej