Cytrynowe szparagi z piekarnika: tylko 4 składniki

Szparagi cytrynowe z piekarnika: tylko 4 składniki
Autor: Shutterstock.com Szparagi na blasze do pieczenia z oliwą, cytryną i solą
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czasami najprostsze dania wegetariańskie są najlepsze. Zwłaszcza jeśli chodzi o ten przepis na szparagi z piekarnika. Wystarczą tylko cztery składniki. Nie trzeba wiele robić ze szparagami, aby wydobyć ich słodki i zachęcający smak. I tak powinno być. Pieczone szparagi są tego najlepszym dowodem.

Szparagi z piekarnika na dobry start

Jeśli tu zajrzeliście, to już wiecie, że warzywa są dla was dobre. Warzywa nie potrzebują wymyślnej obróbki cieplnej. Im krócej gotowane, im mniej rozwodnione, tym więcej zachowają witamin. Tak przygotowane warzywa będą zdrowe i odżywcze. I takie są właśnie cytrynowe szparagi z piekarnika. Moje ulubione danie.

Jak zrobić cytrynowe szparagi?

Ten przepis na szparagi można przygotować w piekarniku lub na patelni. Do przygotowania szparagów cytrynowych potrzeba: 

  • Szparagi
  • Oliwa z oliwek
  • Sok cytrynowy
  • Sól

To wszystko! Takie właśnie są super proste i super zdrowe szparagi! Nawet moje dzieci uwielbiają ten łatwy przepis na szparagi. To ich ulubione warzywo. I w sezonie zawsze staram się, aby zjadły szparagów jak najwięcej. 

Wskazówki jak przygotować szparagi z piekarnika?

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C i posmaruj blachę do pieczenia olejem lub wyłóż pergaminem.
  • Wymieszaj szparagi, oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól razem, aż szparagi będą dobrze pokryte.
  • Ułóż szparagi na patelni.
  • Piecz przez 12-14 minut, obracając szparagi w połowie czasu pieczenia.
  • Podawaj na gorąco

Wskazówki jak zrobić szparagi z patelni? 

  • Rozgrzej patelnię. Dodaj oliwę i szparagi.
  • Smaż przez 5-7 minut, obracając i mieszając szparagi, aby zapewnić równomierne gotowanie.
  • Dodaj sok z cytryny i przykryj pokrywką.
  • Gotuj przez dodatkowe 2-3 minuty.
  • Zdejmij pokrywkę i dodaj sól do smaku.

SKŁADNIKI

  • 1 wiązka (500 g) świeżych szparagów zielonych, oczyszczonych i przyciętych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól dla smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Ułóż na blasze do pieczenia posmarowanej olejem lub wyłożonej pergaminem. 
  • Wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym i solą. Tą mieszaniną posmaruj szparagi.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C przez 12-14 minut. W połowie czasu pieczenia odwróć na drugą stronę. 
  • Podawaj póki gorące. Smacznego!
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej