Sznycle z kapusty - panierowana kapusta na obiad lub kolację

Sznycle z kapusty, czyli pomysł na panierowaną kapustę
Autor: Shutterstock Sznycle z kapusty to smaczne danie na obiad lub ciepłą kolację.
łatwy
30 min
4

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad bezmięsny? Oto rozwiązanie - sznycle z kapusty są smaczne, sycące i niedrogie. Taką panierowaną kapustę przygotujesz w pół godziny.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kapusty oberwij odstające, luźne liście i opłucz główkę pod bieżącą wodą.
  • Kapustę przekrój na pół (wzdłuż głąba), a potem na ćwiartki i ósemki.
  • Z każdego kawałka odkrój ok 2/3 głąba, zostaw tyle, aby liście nie odpadły.
  • Zblanszuj kawałki kapusty w osolonej wodzie ok. 5 min, wyjmij z wody i odstaw, aby przestygły.
  • Roztrzep jajka, posól i przypraw pieprzem (polecamy grubo mielony).
  • Plastry kapusty panieruj w jajku, bułce i ponownie  jajku.
  • Usmaż na złoty kolor z obu stron.