Smażone szaszłyki sojowe - świetne danie nie tylko dla wegetarian

Szaszłyki sojowe
Autor: Shutterstock Szaszłyki sojowe to szybkie w przygotowaniu i pyszne wegetariańskie przekąski.
łatwy
25 min
4

Szaszłyki sojowe to nasza propozycja nie tylko dla wegetarian. Soja jest bogata w wartości odżywcze, dlatego często jest substytutem mięsa. 100 g suchych nasion zawiera dwa razy więcej białka niż na przykład polędwica wołowa czy wieprzowina. A do tego dostarcza witaminy B1, B2, potas, fosfor i lecytynę. Warto wprowadzić ja do jadłospisu. Wypróbuj przepis na panierowane tofu.

SKŁADNIKI

  • 4 płaty sojowe/tofu
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • bulion warzywny
  • majeranek
  • czosnek
  • ostra musztarda
  • bazylia
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Robimy marynatę,: mieszamy: oliwę, bulion, czosnek, majeranek, musztardę oraz bazylię.
  • Następnie wkładamy do niej sojowe plastry na około 2 godziny. Wyjmujemy, odcedzamy i kroimy w plastry.
  • Cebulę obieramy i kroimy w grubsze krążki, tak samo robimy z papryką.
  • Składniki nadziewamy w kolejności: soja, cebula, papryka. Rozgrzewamy patelnię i smażymy przez 3 minuty.