Smażone szaszłyki sojowe - świetne danie nie tylko dla wegetarian
2021-04-01
łatwy
25 min
4
Szaszłyki sojowe to nasza propozycja nie tylko dla wegetarian. Soja jest bogata w wartości odżywcze, dlatego często jest substytutem mięsa. 100 g suchych nasion zawiera dwa razy więcej białka niż na przykład polędwica wołowa czy wieprzowina. A do tego dostarcza witaminy B1, B2, potas, fosfor i lecytynę. Warto wprowadzić ja do jadłospisu. Wypróbuj przepis na panierowane tofu.
SKŁADNIKI
- 4 płaty sojowe/tofu
- 1 papryka
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- bulion warzywny
- majeranek
- czosnek
- ostra musztarda
- bazylia
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Robimy marynatę,: mieszamy: oliwę, bulion, czosnek, majeranek, musztardę oraz bazylię.
- Następnie wkładamy do niej sojowe plastry na około 2 godziny. Wyjmujemy, odcedzamy i kroimy w plastry.
- Cebulę obieramy i kroimy w grubsze krążki, tak samo robimy z papryką.
- Składniki nadziewamy w kolejności: soja, cebula, papryka. Rozgrzewamy patelnię i smażymy przez 3 minuty.