Spaghetti z cukinią i pieczarkami - idealny letni obiad

Spaghetti z cukinią i pieczarkami - idealny letni obiad
Autor: Shutterstock Spaghetti z cukinią i pieczarkami to świetne danie na obiad w ciepły dzień - nakarmi a nie zmęczy
łatwy
25 min
2

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Spaghetti z cukinią i pieczarkami to danie, które polecam na letni obiad. Makaron, grzyby i warzywa dobrze się zawsze komponują, a przyprawy dodają im jeszcze charakteru. Niezbyt praco- i czasochłonna potrawa, dzięki czemu nie zmęczymy się w upał przygotowując ją, a także jedząc. Poznaj przepis na spaghetti z cukinią i pieczarkami.

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 młoda cukinia
  • 100 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz
  • suszona lub świeża bazylia
  • parmezan lub inny twardy ser

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię, paprykę i pieczarki umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. 
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 10 sekund.
  • Dodać warzywa i podsmażyć ok. 5 minut, po czym dodać pomidory z puszki, przyprawy. Dusić aż sos trochę zgęstnieje.
  • Na koniec dodać śmietankę, wymieszać.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Sos wymieszać z makaronem.
  • Spaghetti z cukinią i pieczarkami posypać świeżą bazylią i startym serem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej