Spaghetti z cukinią i pieczarkami - idealny letni obiad
2023-07-14
łatwy
25 min
2
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Spaghetti z cukinią i pieczarkami to danie, które polecam na letni obiad. Makaron, grzyby i warzywa dobrze się zawsze komponują, a przyprawy dodają im jeszcze charakteru. Niezbyt praco- i czasochłonna potrawa, dzięki czemu nie zmęczymy się w upał przygotowując ją, a także jedząc. Poznaj przepis na spaghetti z cukinią i pieczarkami.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię, paprykę i pieczarki umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 10 sekund.
- Dodać warzywa i podsmażyć ok. 5 minut, po czym dodać pomidory z puszki, przyprawy. Dusić aż sos trochę zgęstnieje.
- Na koniec dodać śmietankę, wymieszać.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Sos wymieszać z makaronem.
- Spaghetti z cukinią i pieczarkami posypać świeżą bazylią i startym serem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?