Spaghetti z cukinią i pieczarkami - idealny letni obiad
2022-07-28

łatwy
25 min
2
Dieta wegańska
Spaghetti z cukinią i pieczarkami to danie, które polecam na letni obiad. Makaron, grzyby i warzywa dobrze się zawsze komponują, a przyprawy dodają im jeszcze charakteru. Niezbyt praco- i czasochłonna potrawa, dzięki czemu nie zmęczymy się w upał przygotowując ją, a także jedząc. Poznaj przepis na spaghetti z cukinią i pieczarkami.
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 młoda cukinia
- 100 g pieczarek
- 1 papryka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- sól i pieprz
- suszona lub świeża bazylia
- parmezan lub inny twardy ser
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię, paprykę i pieczarki umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 10 sekund.
- Dodać warzywa i podsmażyć ok. 5 minut, po czym dodać pomidory z puszki, przyprawy. Dusić aż sos trochę zgęstnieje.
- Na koniec dodać śmietankę, wymieszać.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Sos wymieszać z makaronem.
- Spaghetti z cukinią i pieczarkami posypać świeżą bazylią i starym serem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?