Sos z maślaków do ziemniaków, makaronu lub kaszy. Idealny obiad po udanym grzybobraniu
2022-10-04
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Maślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, idealnie nadające się na sos do ziemniaków, makaronu lub kaszy. Sos z maślaków jest przyjemny w smaku, delikatny i aromatyczny. Świetnie pasuje do puree ziemniaczanego.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych maślaków
- 3 łyżki śmietany 22%
- 2 łyżki masła lub smalcu
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maślaki oczyścić, kapelusze obrać ze skórki, grzyby pokroić w kostkę.
- Rozgrzać tłuszcz, wrzucić grzyby, przykryć i smażyć kilka minut.
- W tym czasie obrać i posiekać drobno cebule, oddać do grzybów, zeszkli.
- Jeśli maślaki puszczą niewiele płynu, można podlać wodą. Przykryć i dusić 30 min.
- Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem, zaprawić śmietaną. Podgrzewać jeszcze chwilę.
- Zdjąć z ognia, doda posiekaną natkę . Wymieszać. Podawać gorące.
Czy warto jeść grzyby?