Sos z maślaków do ziemniaków, makaronu lub kaszy. Idealny obiad po udanym grzybobraniu

Sos z maślaków
Autor: Shutterstock Maślaki to bardzo smaczne grzyby, idealne na sos.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Maślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, idealnie nadające się na sos do ziemniaków, makaronu lub kaszy. Sos z maślaków jest przyjemny w smaku, delikatny i aromatyczny. Świetnie pasuje do puree ziemniaczanego.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych maślaków
  • 3 łyżki śmietany 22%
  • 2 łyżki masła lub smalcu
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maślaki oczyścić, kapelusze obrać ze skórki, grzyby pokroić w kostkę.
  • Rozgrzać tłuszcz, wrzucić grzyby, przykryć i smażyć kilka minut.
  • W tym czasie obrać i posiekać drobno cebule, oddać do grzybów, zeszkli.
  • Jeśli maślaki puszczą niewiele płynu, można podlać wodą. Przykryć i dusić 30 min.
  • Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem, zaprawić śmietaną. Podgrzewać jeszcze chwilę.
  • Zdjąć z ognia, doda posiekaną natkę . Wymieszać. Podawać gorące.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej