Smażony pęczak z warzywami - idealny nie tylko dla niejedzących mięsa

Smażony pęczak z warzywami  - idealny nie tylko dla niejedzących mięsa
Autor: Shutterstock Tak przyrządzamy pęczak to samodzielne danie obiadowe albo doskonały dodatek do mięs
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Smażony pęczak z warzywami to pyszna potrawa, która może stanowić samodzielne danie albo doskonały dodatek do mięsa. Na dodatek przepis można poddawać modyfikacjom, w zależności od posiadanych warzyw. Polecam!

SKŁADNIKI

  • 2/3 szklanki kaszy pęczak
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 mała papryka
  • po 1 łyżeczka suszonej bazylii i oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • sól i pieprz 
  • 2-2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • ok. 100 g sera feta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
  • Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Lekko odparowujemy.
  • Dodajemy słodką, paprykę, chili, oregano i bazylię, po chwili wrzucamy ugotowaną kaszę.
  • Na końcu całość łączymy z umytym szpinakiem, smażymy aż zwiędnie, doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie podajemy z pokruszonym serem feta.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej