Smażony pęczak z warzywami - idealny nie tylko dla niejedzących mięsa
2022-04-29
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Smażony pęczak z warzywami to pyszna potrawa, która może stanowić samodzielne danie albo doskonały dodatek do mięsa. Na dodatek przepis można poddawać modyfikacjom, w zależności od posiadanych warzyw. Polecam!
SKŁADNIKI
- 2/3 szklanki kaszy pęczak
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 1 nieduża cukinia
- 1 mała papryka
- po 1 łyżeczka suszonej bazylii i oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki chili
- sól i pieprz
- 2-2,5 szklanki bulionu warzywnego
- ok. 100 g sera feta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
- Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Lekko odparowujemy.
- Dodajemy słodką, paprykę, chili, oregano i bazylię, po chwili wrzucamy ugotowaną kaszę.
- Na końcu całość łączymy z umytym szpinakiem, smażymy aż zwiędnie, doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie podajemy z pokruszonym serem feta.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz