Smażone pory z cebulą i parmezanem - przepis na francuską kolację
2021-03-29
łatwy
20 min
4
To danie na długo zapadnie ci w pamięć. Francuzi uwielbiają je jadać na kolację. Poznaj przepis na podsmażanego pora z cebulą i parmezanem.
SKŁADNIKI
- 6 dużych świeżych porów (części białe, 2-5 cm zielonych)
- 3 duże czerwone cebule, obrane i pokrojone w grube krążki
- 2łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka nasion fenkułu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 5 dag parmezanu
- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdego pora przekrój wzdłuż na pół, a każdą połówkę na cienkie paski.
- Rozgrzej patelnie, a na niej roztop łyżkę masła i oliwy, wrzuć pory i podsmażaj, aż zmiękną. Około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem.
- Na drugiej patelni rozgrzej resztę masła i oliwy, smaż cebulę ok. 10 minut aż zmięknie.
- Wlej sok z cytryny i dobrze wymieszaj (niech do dna nie przylegają żadne kawałki).
- Mieszając wsyp nasiona fenkułu i gałkę muszkatołową, przypraw solą i pieprzem.
- Na talerzach rozłóż warstwę ciepłych porów, na nich smażoną cebulę, a na wierzchu posyp je parmezanem i natką pietruszki.