Smażone pory z cebulą i parmezanem - przepis na francuską kolację

2021-03-29
Edyta Folwarska
pory-z-cebula-i-parmezanem-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przepis na francuską kolację.
łatwy
20 min
4

To danie na długo zapadnie ci w pamięć. Francuzi uwielbiają je jadać na kolację. Poznaj przepis na podsmażanego pora z cebulą i parmezanem.

SKŁADNIKI

  • 6 dużych świeżych porów (części białe, 2-5 cm zielonych)
  • 3 duże czerwone cebule, obrane i pokrojone w grube krążki
  • 2łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 5 dag parmezanu
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdego pora przekrój wzdłuż na pół, a każdą połówkę na cienkie paski.
  • Rozgrzej patelnie, a na niej roztop łyżkę masła i oliwy, wrzuć pory i podsmażaj, aż zmiękną. Około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem.
  • Na drugiej patelni rozgrzej resztę masła i oliwy, smaż cebulę ok. 10 minut aż zmięknie.
  • Wlej sok z cytryny i dobrze wymieszaj (niech do dna nie przylegają żadne kawałki).
  • Mieszając wsyp nasiona fenkułu i gałkę muszkatołową, przypraw solą i pieprzem.
  • Na talerzach rozłóż warstwę ciepłych porów, na nich smażoną cebulę, a na wierzchu posyp je parmezanem i natką pietruszki.
Edyta Folwarska