Smakowita tarta warzywna na cieście francuskim - szybka i zdrowa, niskobudżetowa
Dieta wegetariańska
Tarta warzywna na cieście francuskim to efektowne danie, które przygotujesz w kilka chwil. Zdrowa, pyszna i smaczna - to mój pomysł na szybki obiad w sobotę, kiedy różna czynności gospodarcze albo rozrywki zniechęcają mnie do spędzania długiego czasu w kuchni.
Tarta warzywna na cieście francuskim- przepis to tylko baza, możesz go zmieniać!
Czasami lubię proste i łatwe do przygotowania dania, nie widzę też nic zdrożnego w wykorzystaniu gotowych półproduktów, które skracają wydatnie czas spędzony w kuchni i ułatwiają życie. Ważne jednak, by wybierać w sklepach takie półprodukty, które mają dobry skład - jak najmniej konserwantów i substancji, które są niezdrowe - takich jak na przykład syrop glukozowo-fruktozowy.
Dobre ciasto francuskie mam zazwyczaj w lodówce, co pozwala na szybkie przygotowanie rozmaitych dań. Taką tartę - z warzywami w rozmaitych proporcjach, czasem z dodatkiem wędliny, przygotowuję często w sobotę - po piątkowym "sprzątaniu" lodówki i sobotnich zakupach na targu. Podany tu przepis traktuję jako bazowy - ale urozmaicam go wykorzystując rozmaite produkty, które powinnam wykorzystać - na przykład lekko obeschnięty kawałek żółtego sera, boczek, warzywa, które straciły już nieco na uroku ale są absolutnie jadalne. Was także zachęcam do podobnych działań - w duchu zero waste. To danie naprawdę trudno zepsuć!
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 nieduże strąki papryki - czerwony i żółty
- 3-4 pomidory
- 2 młode cukinie
- 1 spora cebula
- opakowanie sera feta
- 300 ml śmietany 18%
- 3 jajka
- przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej, łyżeczka suszonej bazylii
- kilka czarnych oliwek bez pestek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 180ºC.
- Warzywa pokroić w plasterki i paski, ser pokroić w dwucentymetrową kostkę.
- Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć wszystkie warzywa oraz ser feta. Posypać całość oliwkami pokrojonymi w plasterki.
- Śmietanę połączyć z roztrzepanymi jajkami i przyprawami. Zawartość tarty polać sosem. Zapiec w piekarniku do lekkiego zrumienienia się wierzchu, ok. 30 minut.