Smakowita tarta warzywna na cieście francuskim - szybka i zdrowa, niskobudżetowa

Smakowita tarta warzywna na cieście francuskim - szybka i zdrowa, niskobudżetowa
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Tarta warzywna na cieście francuskim to efektowne danie, które przygotujesz w kilka chwil. Zdrowa, pyszna i smaczna - to mój pomysł na szybki obiad w sobotę, kiedy różna czynności gospodarcze albo rozrywki zniechęcają mnie do spędzania długiego czasu w kuchni.

Tarta warzywna na cieście francuskim- przepis to tylko baza, możesz go zmieniać!

Czasami lubię proste i łatwe do przygotowania dania, nie widzę też nic zdrożnego w wykorzystaniu gotowych półproduktów, które skracają wydatnie czas spędzony w kuchni i ułatwiają życie. Ważne jednak, by wybierać w sklepach takie półprodukty, które mają dobry skład - jak najmniej  konserwantów i  substancji, które są niezdrowe - takich jak na przykład syrop glukozowo-fruktozowy.

Dobre ciasto francuskie mam zazwyczaj w lodówce, co pozwala na szybkie przygotowanie rozmaitych dań. Taką tartę - z warzywami w rozmaitych proporcjach, czasem z dodatkiem wędliny, przygotowuję często w sobotę -  po piątkowym "sprzątaniu" lodówki i sobotnich zakupach na targu. Podany tu przepis traktuję jako bazowy - ale urozmaicam go wykorzystując rozmaite produkty, które powinnam wykorzystać - na przykład lekko obeschnięty kawałek żółtego sera, boczek, warzywa,  które straciły już nieco na uroku ale są absolutnie jadalne.  Was także zachęcam do podobnych działań - w duchu zero waste. To danie naprawdę trudno zepsuć!

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 nieduże strąki papryki - czerwony i żółty
  • 3-4 pomidory
  • 2 młode cukinie
  • 1 spora cebula
  • opakowanie sera feta
  • 300 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej, łyżeczka suszonej bazylii
  • kilka czarnych oliwek bez pestek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 180ºC.
  • Warzywa pokroić w plasterki i paski, ser pokroić w dwucentymetrową kostkę.
  • Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć wszystkie warzywa oraz ser feta. Posypać całość oliwkami pokrojonymi w plasterki.
  • Śmietanę połączyć z roztrzepanymi jajkami i przyprawami. Zawartość tarty polać sosem. Zapiec w piekarniku do lekkiego  zrumienienia się wierzchu, ok. 30 minut.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej