Sezon na cukinię czas start. Jamie Oliver przedstawia ryż po śródziemnomorsku

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszny ryż po śródziemnomorsku z przepisu Jamiego Olivera to idealny sposób na wegetariański obiad pełen smaku. Z wykorzystaniem sezonowych warzyw i aromatycznych przypraw, zasmakuje każdemu od pierwszego kęsa. Obiad, który wniesie odrobinę słońca do wszystkich domów.
Ryż śródziemnomorski z przepisu Jamiego Olivera. Wychodzi i smakuje doskonale
Ryż po śródziemnomorsku to potrawa, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale również obłędnie smakuje. Jej przygotowanie może niektórym sprawić nieco problemu, jednak bezsprzecznie jest to posiłek, który zachwyci, a nie ma w nim nawet grama mięsa.
Jest to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw, w posiłku, który zachwyca smakiem i wyglądem. Nie jest to jednak pomysł na szybki obiad, ponieważ samo przygotowanie zajmie nam trochę czasu.
Kilka praktycznych porad. Jak przygotować najlepszy ryż śródziemnomorski?
Jeśli mamy taką możliwość, najlepiej będzie ustawić funkcję naszego piekarnika na grill, tak by nasze warzywa miały możliwość odrobiną się przypiec i zrobić się złociste i lekko chrupiące na brzegach. Nie każdy ma jednak taką funkcję w swoim urządzeniu, więc wystarczy również opcja grzania góra dół.
Dobrym pomysłem może być również postawienie patelni po grillowaniu również na wysokim ogniu na kuchence. W ten sposób możemy nieco przypiec spód naszego dania. Kiedy usłyszymy dźwięki pękania, będziemy wiedzieli, że nasze danie jest już całkowicie gotowe.
SKŁADNIKI
- 300 g ryżu białego
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2 duże cukinie
- 4 pomidory
- 125 g mozzarelli
- 4 łyżki zielonego pesto
- 1 pęczek ziół
- 2 ząbki czosnku
- masło
- oliwa z oliwek
- Na salsę:
- 0,5 czerwonej cebuli
- 2 pomidory
- 1 papryczka chili
- 15 g bazylii
- ocet winny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni nadającej się do piekarnika rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło.
- Czosnek obieramy i siekamy, a następnie dodajemy na patelnię.
- Dodajemy posiekane liście ziół.
- Dodajemy ryż i podsmażamy, aż stanie się przezroczysty.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy pokruszoną kostkę rosołową i dolewamy 2 kubki wrzącej wody.
- Całość dobrze mieszamy i gotujemy przez około 10 minut.
- Cukinię i pomidory kroimy w cienkie plasterki.
- Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
- Ryż polewamy pesto i układamy na nim warzywa.
- Całość wkładamy do piekarnika na 170 stopni na około 20 minut.
- W tym czasie obieramy i kroimy cebulę, pomidory i papryczkę chili.
- Siekamy bazylię i wszystko razem siekamy. Dodajemy ocet winny
- Podajemy z mozzarellą i salsą.