Serek wiejski mieszam z tymi składnikami i smażę kotleciki. Rodzina zawsze jest pod wrażeniem i prosi o dokładkę

kotlety z jajek i serka wiejskiego
Autor: Shutterstock Ugotowane na twardo jajka wymieszaj z serkiem wiejskim i kilkoma dodatkami. W mig zrobisz pyszne wege kotleciki.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Lekarze i dietetycy apelują, aby ograniczyć spożycie mięsa. Dlatego od czasu do warto warto przyrządzić pyszny wegetariański obiad, który zachwyci smakiem i bogactwem składników odżywczych. Właśnie takie są chrupiące kotleciki z jajek z dodatkiem serka wiejskiego. Zobaczcie, jak je zrobić i przekonajcie się, że wege jest dobre.

Co można zrobić z jajek i serka wiejskiego?

Od pewnego czasu serek wiejski stał się wyjątkowo popularnym produktem. Nic dziwnego, ponieważ jest to zdrowy, bogaty w białko i wapń produkt. Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie serka wiejskiego, ponieważ można z niego szybko i łatwo wyczarować różne pyszności. Sprawdzi się w plackach, racuchach jabłkowych, omletach i sosach do makaronu. Można wykorzystać go także do przyrządzenia chrupiących kotlecików jajecznych. Przepis na ten obiadowy hit znajdziecie poniżej.

Jak zrobić kotlety z serka wiejskiego i jajek?

Kotlety jajeczne z dodatkiem serka wiejskiego to pyszne i aromatyczne danie wegetariańskie, które sprawdzi się na obiad nie tylko w piątek. Przepis na ten chrupiący przysmak z serka wiejskiego i jajek jest łatwy, a przygotowanie nie wymaga długich godzin przy kuchennym blacie. Składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.

Jak więc usmażyć pyszne i sycące kotleciki z jajek i serka wiejskiego? Dzięki temu przepisowi w prosty sposób przygotujecie znakomite i przyjemnie chrupiące kotleciki na wegetariański obiad.

  • 1. krok – wymieszanie serka wiejskiego z jajkiem i płatkami owsianymi
  • 2. krok – wymieszanie masy z jajkami na twardo
  • 3. krok – połączenie masy jajecznej z pozostałymi składnikami
  • 4. krok – uformowanie kotletów i obtoczenie ich w bułce tartej
  • 5. krok – usmażenie kotletów z serka wiejskiego i jajek na patelni

Co zrobić, żeby kotlety z jajek się nie rozpadały?

Przyrządzone według tego przepisu kotlety jajeczne z dodatkiem serka wiejskiego są pyszne i nie rozpadają się w czasie smażenia. W ich składzie znajdują się płatki owsiane i surowe jajko. Te dwa składniki sprawiają, że masa jest zwarta, a podczas smażenia nie ma opcji, żeby kotleciki się rozleciały. Przed rozpadnięciem kotlety jajeczne z serkiem wiejskim chroni także bułka tarta, którą obtacza się je zanim trafią na patelnię.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 i 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek wiejski przełożyć do miseczki i wbić surowe jajko. Wsypać płatki owsiane i wymieszać. Odstawić na 5 minut.
  • Ugotowane na twardo jajka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do masy owsianej i wymieszać.
  • Wsypać szczypiorek i dodać musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy okrągłe kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Odkładać na deskę.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z warzywami na ciepło i ulubioną surówką.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej