Sałatka z młodych ziemniaków do grilla: przepis z kaparami i marynowaną cebulką

Sałatka z młodych ziemniaków do grilla: przepis z kaparami i marynowaną cebulką
Autor: Shutterstock.com Kolorowa i pyszna sałatka z młodych ziemniaków do grilla
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Wiosenny grill ma swoje prawa. Koniecznie do grillowanych mięs podaj pyszną sałatkę z młodych ziemniaków. Sałatkę z wyrazistym sosem. Sałatkę wiosenną i kolorową. Z pikantnymi kaparami i słodko-kwaśną cebulą. Sałatka z młodych ziemniaków do grilla to najlepszy pomysł!

Jak zrobić marynowaną cebulę do sałatki?

Marynowana cebula czerwona to świetny dodatek do sałatek. Można ją dodać bezpośrednio do sałatki lub położyć na wierzchu. Pysznie smakuje i efektownie wygląda.

Składniki na marynowaną cebulkę:

  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie marynowanej cebulki do sałatki:

  • Wymieszaj ocet i przyprawy z 2 szklankami gorącej wody. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru i soli. Ostudź.
  • Umieść plasterki cebuli w pojemniku i dolewaj płyn, aż cebula zostanie całkowicie przykryta. 
  • Odstaw na co najmniej 1 godzinę, ale najlepiej pozostawić w lodówce na noc.

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę z młodych ziemniaków do grilla:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 marynowana cebula czerwona
  • 2 łyżki kaparów w occie
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • 2 łyżki szczypioru posiekanego
  • sól do smaku
  • Na sos do grillowej sałatki z ziemniaków:
  • 1/2 szklanki zalewy z marynowanej cebuli
  • 2 łyżki zalewy z kaparów
  • 6 łyżek oliwy lub dobrego oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki oskrob lub obierz, jeśli skórka się łuszczy. Większe ziemniaki pokrój na kawałki. Mniejsze pozostaw w całości. Kawałek ziemniaka powinien być wielkości kęsa. 
  • Ziemniaki włóż do osolonego wrzątku i gotuj 12-14 minut. 
  • W czasie, gdy gotują się ziemniaki przygotuj sos do sałatki. Zmiksuj podane składniki. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Ponieważ używamy gotowych marynat, sos nie wymaga specjalnego przyprawiania.
  • Ziemniaki odcedź i zalej przygotowanym sosem. Odstaw do ostygnięcia.
  • Do wystudzonych ziemniaków dodaj kapary, marynowaną czerwoną cebulę oraz posiekaną zieleninę. Wymieszaj.
  • Sałatkę z młodych ziemniaków do grilla podawaj schłodzoną. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej