Sajgonki ze szparagami: przepis na wiosenne sajgonki

Sajgonki ze szparagami: przepis na wiosenne sajgonki
Autor: Shutterstock Wiosenne sajgonki smakują świetnie na ciepło i na zimno
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sajgonki ze szparagami tot efektowne danie, pyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło. Warto je przygotować w sezonie na szparagi - na obiad, lunch lub imprezę. Zaskoczą was delikatnym smakiem, urzekną wyglądem

SKŁADNIKI

  • paczka papieru ryżowego
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 średnie marchewki
  • łyżeczka sosu sojowego
  • mix kiełków z fasolą mung
  • 3 jajka
  • świeże listki kolendry lub pietruszki
  • bardzo drobno pokrojona 1/2 papryczki chili
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papier przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Jajka rozbijamy jak na omlet, dodajemy dodajemy do nich sos sojowy, pieprz i smażymy na rozgrzanej dużej patelni posmarowanej olejem - jak cienki omlet. Po zdjęciu z patelni kroimy omlet w paski.
  • Szparagi blanszujemy we wrzątku do stanu al dente. Marchewkę kroimy w paski (julienne) lub ścieramy na mandolinie.
  • Pokrojony omlet, pokrojone szparagi, marchewkę, kiełki, chili i kolendrę lub pietruszkę mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Farsz układamy na papierze i zwijamy tak jak zwija się gołąbki. Spryskujemy oliwą w sprayu talerz, na którym układamy sajgonki, po to by się nie przykleiły do talerza. Dekorujemy wierzch kolendrą i kiełkami.
  • Oczywiście tak przygotowane sajgonki możemy także usmażyć, a potem udekorować.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej