Sajgonki ze szparagami: przepis na wiosenne sajgonki
2022-05-18
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sajgonki ze szparagami tot efektowne danie, pyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło. Warto je przygotować w sezonie na szparagi - na obiad, lunch lub imprezę. Zaskoczą was delikatnym smakiem, urzekną wyglądem
SKŁADNIKI
- paczka papieru ryżowego
- pęczek zielonych szparagów
- 2 średnie marchewki
- łyżeczka sosu sojowego
- mix kiełków z fasolą mung
- 3 jajka
- świeże listki kolendry lub pietruszki
- bardzo drobno pokrojona 1/2 papryczki chili
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papier przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
- Jajka rozbijamy jak na omlet, dodajemy dodajemy do nich sos sojowy, pieprz i smażymy na rozgrzanej dużej patelni posmarowanej olejem - jak cienki omlet. Po zdjęciu z patelni kroimy omlet w paski.
- Szparagi blanszujemy we wrzątku do stanu al dente. Marchewkę kroimy w paski (julienne) lub ścieramy na mandolinie.
- Pokrojony omlet, pokrojone szparagi, marchewkę, kiełki, chili i kolendrę lub pietruszkę mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Farsz układamy na papierze i zwijamy tak jak zwija się gołąbki. Spryskujemy oliwą w sprayu talerz, na którym układamy sajgonki, po to by się nie przykleiły do talerza. Dekorujemy wierzch kolendrą i kiełkami.
- Oczywiście tak przygotowane sajgonki możemy także usmażyć, a potem udekorować.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania