Rurki z serowym sosem z awokado: prosty i niesamowicie pyszny makaron gotowy w 15 minut
2022-01-09
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Rurki z serowym sosem z awokado to prosty i niesamowicie pyszny makaron gotowy w 15 minut. Po prostu rewelacja! Kremowy makaron z awokado i dwoma rodzajami sera jest niezwykle sycący, a jednak nie obciąża układu pokarmowego. To porcja zdrowych składników, które wspierają pracę twojego ciała. Zatem bierzmy się do gotowania! Za kwadrans siadamy do stołu!
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu typu rurka cięta lub kolanka lub świderki
- 1 bardzo dojrzałe awokado, bez skóry i pestki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 100 g startego białego sera cheddar lub ementalera
- 1/4 szklanki świeżej kolendry
- 1/4 szklanki liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Gotuj go al dente, czyli około 1 minuty krócej, niż podaje producent w instrukcji na opakowaniu.
- W czasie, gdy makaron się gotuje, w dużej misce za pomocą widelca rozgnieć awokado. Dodaj do niego sok z cytryny. Wymieszaj.
- Do awokado dodaj twarożek śmietankowy oraz posiekaną drobno kolendrę oraz liście bazylii. Wymieszaj.
- Następnie dodaj starty ser i ponownie wymieszaj.
- Makaron odcedź, zachowując około 1 szklanki wody z gotowania makaronu. Ta kluszczanka będzie potrzebna do przygotowania kremowego sosu.
- Gorący makaron dodaj do miski z mieszaniną awokado i serów. Wlej połowę zachowanej kluszczanki i mieszaj, aż żółty ser się rozpuści. W razie potrzeby dodaj więcej wody z gotowania makaronu.
- Gotowy makaron rozłóż na talerze. Smacznego!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?