Rurki z serowym sosem z awokado: prosty i niesamowicie pyszny makaron gotowy w 15 minut

Rurki z serowym sosem z awokado: prosty i niesamowicie pyszny makaron gotowy w 15 minut
Autor: Shutterstock.com Rurki z serowym sosem z awokado: prosty i niesamowicie pyszny makaron gotowy w 15 minut
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Rurki z serowym sosem z awokado to prosty i niesamowicie pyszny makaron gotowy w 15 minut. Po prostu rewelacja! Kremowy makaron z awokado i dwoma rodzajami sera jest niezwykle sycący, a jednak nie obciąża układu pokarmowego. To porcja zdrowych składników, które wspierają pracę twojego ciała. Zatem bierzmy się do gotowania! Za kwadrans siadamy do stołu! 

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu typu rurka cięta lub kolanka lub świderki
  • 1 bardzo dojrzałe awokado, bez skóry i pestki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 100 g startego białego sera cheddar lub ementalera 
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry
  • 1/4 szklanki liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Gotuj go al dente, czyli około 1 minuty krócej, niż podaje producent w instrukcji na opakowaniu. 
  • W czasie, gdy makaron się gotuje, w dużej misce za pomocą widelca rozgnieć awokado. Dodaj do niego sok z cytryny. Wymieszaj.
  • Do awokado dodaj twarożek śmietankowy oraz posiekaną drobno kolendrę oraz liście bazylii. Wymieszaj. 
  • Następnie dodaj starty ser i ponownie wymieszaj. 
  • Makaron odcedź, zachowując około 1 szklanki wody z gotowania  makaronu. Ta kluszczanka będzie potrzebna do przygotowania kremowego sosu.
  • Gorący makaron dodaj do miski z mieszaniną awokado i serów. Wlej połowę zachowanej  kluszczanki i mieszaj, aż żółty ser się rozpuści. W razie potrzeby dodaj więcej wody z gotowania makaronu. 
  • Gotowy makaron rozłóż na talerze. Smacznego! 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Pesto - 10 przepisów na kultowy sos do makaronu i nie tylko

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej