Rozkoszne kotlety z kalafiora i ciecierzycy
2021-06-21
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kotlety z kalafiora i ciecierzycy pieczone w piekarniku są chrupiące z wierzchu i rozkosznie miękkie w środku. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe. A przyjemność z jedzenia wręcz niebiańska.
SKŁADNIKI
- 1 główka kalafiora średnich rozmiarów, pokrojona i ugotowana na półtwardo
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/3 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej uniwersalnej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki kminu mielonego
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 4 łyżeczki nieaktywnych drożdży spożywczych
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora należy wcześniej pokroić na różyczki, a łodygę na kawałki. Wrzucić do garnka z osoloną i lekko osłodzoną wodą. Gotować około 12 minut lub do chwili, gdy łodygi są już miękkie, a różyczki jeszcze lekko twarde.
- Ciecierzycę osączyć na sicie.
- Do misy malaksera dodać ugotowany kalafior i ciecierzycę. Zmiksować w trybie pulsacyjnym.
- Dodać mąkę, przyprawy i drożdże. Wymieszać.
- Z masy formować okrągłe kotlety. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 40 minut w temperaturze 200°C.
- Podawać z sosem jogurtowym lub keczupem.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?