Rozkoszne kotlety z kalafiora i ciecierzycy

Kotlety z kalafiora i ciecierzycy
Autor: Shutterstock.com Pyszne kotlety z kalafiora i ciecierzycy podane na rukoli
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kotlety z kalafiora i ciecierzycy pieczone w piekarniku są chrupiące z wierzchu i rozkosznie miękkie w środku. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe. A przyjemność z jedzenia wręcz niebiańska. 

SKŁADNIKI

  • 1 główka kalafiora średnich rozmiarów, pokrojona i ugotowana na półtwardo
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/3 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej uniwersalnej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki kminu mielonego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 4 łyżeczki nieaktywnych drożdży spożywczych
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora należy wcześniej pokroić na różyczki, a łodygę na kawałki. Wrzucić do garnka z osoloną i lekko osłodzoną wodą. Gotować około 12 minut lub do chwili, gdy łodygi są już miękkie, a różyczki jeszcze lekko twarde.
  • Ciecierzycę osączyć na sicie. 
  • Do misy malaksera dodać ugotowany kalafior i ciecierzycę. Zmiksować w trybie pulsacyjnym.
  • Dodać mąkę, przyprawy i drożdże. Wymieszać. 
  • Z masy formować okrągłe kotlety. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 40 minut w temperaturze 200°C. 
  • Podawać z sosem jogurtowym lub keczupem. 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej