Risotto z rydzami i karczochami: łatwy przepis na wykwintne danie
2020-10-14
łatwy
30 min
4
Risotto z rydzami i karczochami to wykwintne danie na elegancką kolację. Można w nim wykorzystać świeże lub mrożone rydze oraz karczochy z puszki. Efekt końcowy będzie zdumiewająco pyszny. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek masła
- 150-200 g świeżych lub mrożonych rydzów
- 1 puszka karczochów w kwaśnej zalewie, 240 g osączeniu
- 200 g ryżu arborio lub innego krótkoziarnistego i kleistego
- 80 ml (pół kieliszka) białego wina
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 5 łyżek tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże rydze dokładnie oczyścić nożykiem lub szczoteczką z piasku i listków. Większe kapelusze pokroić na 1/2 cm plasterki. mniejsze pozostawić w całości.
- Cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę (czosnek można przecisnąć przez praskę).
- Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu nie rumieniąc, przez około 5 minut, do czasu do czasu zamieszać.
- Rydze dodać do zeszklonej cebuli, przykryć i dusić razem przez 3-5 minut.
- Dodać osączone karczochy i dusić jeszcze 1 minutę.
- Na patelnię wsypać ryż i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się masłem.
- Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje.
- Następnie wlać małą łyżkę wazową gorącego bulionu i gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, od czasu do czasu zamieszać.
- Wlewać po łyżce wazowej bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje.
- Gotować tak przez około 17 minut. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Jeśli osiągnie się ten stan, przerwać gotowanie, nie ma potrzeby zużyć całego bulionu.
- Dodać tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać.
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?